Η σωματική άσκηση μειώνει την εμφάνισης κατάθλιψης

Δεν έχει μόνο η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία αντικαταθλιπτική δράση, καλό κάνει και η γυμναστική και η σωματική άσκηση

Είναι γνωστό σε όλους και όλες το γεγονός πως η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία, «νους υγιής εν σώματι υγιή». Δε δίνεται όμως συχνά έμφαση στα θετικά αποτελέσματα που έχει και στην ψυχική υγεία. Η γυμναστική λειτουργεί αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Depression and Anxiety», δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει θετικά τον κίνδυνο κατάθλιψης – ακόμη και όταν υπάρχει υψηλότερος γενετικός κίνδυνος. Έρευνα σε άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν κατάθλιψη, κατέδειξε πως η άσκηση ωφελούσε και αυτά τα άτομα.

Όταν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση δεν εκδηλώνει συνήθως ψυχολογικά επίκτητη κατάθλιψη αλλά κλινική κατάθλιψη. Στη δεύτερη περίπτωση ακολουθείται πάντα φαρμακευτική αγωγή, διότι είναι ζήτημα καθαρά νευροδιαβιβαστών. Το γεγονός όμως ότι η μελέτη έδειξε ότι για κάθε επιπλέον 4 ώρες άσκησης την εβδομάδα ο κίνδυνος εμφάνισης καταθλιπτικού επεισοδίου μειώνεται, είναι σίγουρα αισιόδοξο.

H συντάκτρια της έρευνας, δήλωσε πως περίπου 35 λεπτά σωματικής άσκησης κάθε μέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών επεισοδίων. Το γεγονός δε ότι μπορεί να παρέμβει τόσο θετικά η άσκηση σε γενετικούς παράγοντες αποδεικνύει ότι κανενός ανθρώπου το μέλλον δεν είναι απαραίτητα προδιαγεγραμμένο.

Η απελευθέρωση ενδορφινών (ορμόνες της ευτυχίας), στον εγκέφαλο (σεροτονίνη-νορεπινεφρίνη), ενισχύσουν την αίσθηση της ευημερίας. Η βελτίωση της διάθεσης συνεπώς σταματά τον φαύλο κύκλο των συνεχών καταθλιπτικών σκέψεων και συναισθημάτων. Έτσι δεν τροφοδοτούνται οι καταθλιπτικές σκέψεις και αποδομούνται.

Αρκετοί ψυχίατροι και σύμβουλοι ψυχικής υγείας, όταν εφαρμόζουν φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία συνήθως προτείνουν στους ασθενείς να ασκούνται, ως μέρος της συνολικής θεραπείας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι η κατάθλιψη δεν είναι κάτι αμιγώς ψυχολογικό πάντα. Σε αρκετές περιπτώσεις όπως έχει αποδείξει και η νευροεπιστήμη μπορεί να έχει άμεση συνάφεια με διαταραγμένους νευροδιαβιβαστές (μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης κλπ).

Η άσκηση αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σωματοδομή που βοηθά στην ενίσχυση της εικόνας του εαυτού. Όταν βελτιώνεται η εμφάνιση σαφέστατα βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση. Είναι σημαντική η αντίδρασή μας απέναντι στην αυτοεικόνα μας.

Το γεγονός δε πως η άσκηση δύναται να οδηγήσει και στην κοινωνικοποίηση καθιστά πιο εύκολη και τη δημιουργία σχέσεων με καινούργιους ανθρώπους. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μη βιώνεται το αίσθημα της μοναξιάς από το ίδιο το άτομο.

Πηγή: in.gr

3 views0 comments