Η μετάλλαξη Δέλτα δυσκολεύει το «τείχος ανοσίας», καθιστά επιτακτικό τον εμβολιασμό

Το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους.

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προστατεύουν και από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για ακόμη φορά προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη», είπε και τόνισε πως θα «χτυπήσει» κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Η κ.Θεοδωρίδου «ανέβασε» το αναγκαίο ποσοστό των εμβολιασμένων για την επίτευξη «ανοσίας της αγέλης» στην Ελλάδα από το 60%-70% στο 80% τουλάχιστον, εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ παγκοσμίως θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

«Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις με το εμβόλια της Pfizer προστατεύει κατά της σοβαρής ασθένειας κατά 96% και της Astrazeneca κατά 92%, αναφορικά πάντα με την μετάλλαξη Δέλτα», συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου. Αίσθηση προκαλούν πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ τα οποία επικαλέστηκε, σύμφωνα με τα οποία «το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν». Στο 35% οι πλήρως εμβολιασμένοι Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα (28/6) αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε. Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προχωρά ικανοποιητικά, αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα. Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία.

Πηγή: huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα νέα

9 views0 comments