Η κυβέρνηση αποφασίζει για κοινωνικό μέρισμα και φορολογικό


«Πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε» είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης συνεκτιμά όλα τα δεδομένα, και τις όποιες έξτρα δαπάνες της τελευταίας στιγμής ώστε να καθοριστεί το τελικό μαξιλάρι διαθεσίμων.

Πάντως όπως φάνηκε από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προέκυψε υπέρβαση καθαρών εσόδων 95 εκατ. ευρώ και υστέρηση δαπανών 1,499 δις. Σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφηκε υπέρβαση 1,560 δις ευρώ ( 5,739 δισ. ευρώ έναντι 3,179 δισ. ευρώ) σε σχέση με το στόχο. (προϋπολογισμός Ιανουαρίου- Οκτωβρίου).

Τούτων δοθέντων πιθανόν το υπερπλεόνασμα να κινηθεί πέραν του επιπέδου των 436 εκατ. ευρώ που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για φέτος, επηρεάζοντας ανάλογα και το εύρος του υπό διανομή «κοινωνικού μερίσματος

Την ίδια ώρα έρχεται στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτός από τις μεγάλες μειώσεις φόρων (9% αντί 22% στα νοικοκυριά για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ή 24% αντί 28% στις επιχειρήσεις), εισάγει στην ηλεκτρονική εποχή τις συναλλαγές των επιτηδευματιών μεταξύ τους αλλά και με την εφορία.

Από το 2020 καταργούνται σταδιακά τα έντυπα τιμολόγια και οι φορολογικές κινήσεις της αγοράς θα δηλώνονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, θέτοντας τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και παρέχοντας πλήρη έλεγχο στην εφορία για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα των φορολογουμένων.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση τα εξής:

- Παραμένει στα 500 ευρώ και δεν μειώνεται στα 300 το όριο συναλλαγών με μετρητά, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών.

- Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020, θα εξαιρούνται όχι μόνον η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και η διατροφή διαζυγίου, καθώς και οι δωρεές προς το Δημόσιο.

- Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ στην εφορία. Την αποκάλυψη έκανε το Κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες αλλά και το δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητας κλπ) για ασήμαντης αξίας ποσά.

Πηγή: Reporter.gr