Η Ισλανδία μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Το σκηνικό κάθε γωνιάς της Ισλανδίας είναι εντυπωσιακό: αμέτρητοι καταρράκτες, θερμοπίδακες (ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά «εκρήγνυνται» και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού), παγετώνες και θερμές πηγές, χαριτωμένες πόλεις, άλογα που καλπάζουν, πεδιάδες λάβας… ίσως ό,τι πιο κοντινό σε κάποιον άλλον πλανήτη.

Ισλανδία, είναι νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης, ευρισκόμενη στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία, τις Νήσους Φερόες και τη Νορβηγία, μια χώρα, όπου το σκληρό κρύο, o άγριος καιρός, τα φλογερά ηφαίστεια η καταπράσινη φύση, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης (3 κάτοικοι ανά τ.χ.), καθώς έχει έκταση: 103.000 τετρ. χλμ. (Ξηρά: 100.250 τετρ. χλμ., Ύδατα: 2.750 τετρ. χλμ.) και μόλις 360.390 κατοίκους. Στη χώρα αυτή μπορείς να θαυμάσεις μερικά από τα μεγαλοπρεπέστερα φυσικά τοπία, όπως παγετώνες, παγετωνικές λίμνες, φιόρδ, ενεργά ηφαίστεια, ηφαιστειακές υπο-αρκτικές ερήμους και μεγάλες εκτάσεις άγριας φύσης. Τον Ιούλιο στην Ισλανδία δεν νυχτώνει ποτέ, και σε συνδυασμό με τις ακραίες κάποιες φορές καιρικές συνθήκες και τα ανεπανάληπτης ομορφιάς και εντυπωσιακά τοπία, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Μπορείς να επισκεφθείς τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Gullfoss και από εκεί να διανύσεις το Fimmvotouhals trek (23 km), μία εκ των κορυφαίων διαδρομών πεζοπορίας του κόσμου. Μπορείς να διανύσεις όλη την χώρα, άλλες φορές με τα πόδια και άλλες με αμάξι περνώντας, ανάμεσα σε άλλα, από τα εθνικά πάρκα στο Snaefellsness Peninsula και στις περιοχές Borgarfjorour Eystri και το ηφαίστειο Askja, όπου οι εναλλαγές των φυσικών τοπίου είναι ανεπανάληπτες.

Μπορείς να επισκεφτείς τα Westfjords, που μόνο το 10% των τουριστών επισκέπτεται. Ένα μέρος που πολλοί το παρομοιάζουν με την άκρη της γης. Επίσης μπορείς να απολαύσεις το Βόρειο Σέλας. Είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που λαμβάνει μέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά και στις ατμόσφαιρες άλλων πλανητών. Ονομάζεται και Πολικό Σέλας καθώς παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ημισφαίριο, αποκαλούμενο ανάλογα Βόρειο Σέλας και Νότιο Σέλας.

Γενεσιουργός αιτία είναι ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Ένα από τα πιο γνωστά και με εύκολη πρόσβαση μέρη για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας είναι το Ρέικιαβικ, που είναι και η πρωτεύουσα της χώρας.

Για να γνωρίσουμε περισσότερο αυτή τη μαγευτική χώρα μέσα και από 35 φωτογραφίες του βραβευμένου με Sony Award φωτογράφου Κωνσταντίνου Σοφικίτη που απαθανάτισε τις μαγευτικές αντιθέσεις της καλοκαιρινής Ισλανδίας:Πηγή: www.lifo.gr


Δείτε περισσότερα

22 views0 comments