Η Ε.Ε. έτοιμη να συζητήσει την κατάργηση της πατέντας για τα εμβόλια κορονοϊού

Δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, μετά την απόφαση Μπάιντεν να στηρίξει την πρόταση του Π.Ο.Υ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση για την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, την οποία υποστηρίζουν τώρα και οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

″Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, επίσης, έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που αντιμετωπίζει την κρίση με αποτελεσματικό και πραγματιστικό τρόπο” δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλορεντίας.


″Γι αυτό τον λόγο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανική πρόταση για την κατάργηση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, θα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού” είπε χαρακτηριστικά.

Την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποστηρίξει μια προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθριν Τάι.

Η ανακοίνωση της Αμερικανικής απόφασης, προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών, η οποία την χαρακτήρισε «απογοητευτική». Για τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, αντιθέτως, που πρώτος έθεσε στο τραπέζι την πρόταση για την κατάργηση της πατέντας, η απόφαση Μπάιντεν είναι «μνημειώδης».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτησε την απόφαση Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια «Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» και προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον αποτελούν «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση της πατέντας για τα εμβόλια, αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Π.Ο.Υ.

Πηγή: huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα νέα

7 views0 comments