Η εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας

Την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν οφείλουμε να την κάνουμε βραχνά και όχι ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο.

Η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την Αγία Σοφία δεν θα πρέπει να μας σοκάρει καθώς αποτελούσε απαραίτητο εργαλείο για να μπορεί να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος τη δουλειά του. Αυτό που ήθελε, ήταν να έχει στη προσωπική του ευχέρεια την απόφαση για να λειτουργεί η Αγία Σοφία ως τζαμί ή όχι. Έτσι, θα μπορεί να έχει ως εργαλείο την επιλογή ”παραχώρησης” ή ”δείγματος καλής θέλησης” για να μη προχωρήσει στη λειτουργία ως τζαμί τώρα ή στο μέλλον. Από το πουθενά λοιπόν, δημιούργησε τις συνθήκες για να παραχωρήσει κάτι που δεν είχε... Η ίδια αυτή τακτική εφαρμόζεται και σε άλλα θέματα (μεταναστευτικό, Συρία, Λιβύη, υδρογονάνθρακες Αν.Μεσογείου, κλπ). Διαβάστε επίσης: Η παράκρουση του Ερντογάν

Η Ελλάδα οφείλει -κόντρα στο τι προστάζει το θυμικό- να μην βγει η ίδια μπροστά, ”φωνάζοντας” για την Αγία Σοφία, αλλά να κινηθεί παρασκηνιακά μέσω όλων των εμπλεκόμενων διεθνών οργανισμών. Επίσης, η χώρα μας οφείλει να μη δεχθεί σε καμία περίπτωση το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ως θέμα προς διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ή μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας. Την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν οφείλουμε να την κάνουμε βραχνά και όχι ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο.

Πηγή: Μιχάλης Μαθιουλάκης, από το huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα

35 views0 comments