Η εναλλακτική πρόταση για αποζημίωση της καινοτομίας που “βλέπει” και το υπουργείο

Ένα ξεχωριστό ταμείο που θα καλύπτει όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα, προτείνει ως λύση για την άρση των καθυστερήσεων εισόδου νέων φαρμάκων στην αγορά ο ΣΦΕΕ.

Τα οφέλη από τη δημιουργία ενός «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στην Ελλάδα, περιέγραψε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας και Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις εισόδου των νέων φαρμάκων στην αγορά και να επιτυγχάνεται παράλληλα η ομαλή ενσωμάτωση της καινοτομίας στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) την περίοδο 2015 έως 2018 από τα συνολικά 172 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μόλις τα 69 αποζημιώθηκαν στη χώρα μας, γεγονός που βρίσκει την Ελλάδα να υπολείπεται σημαντικά του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην κατεύθυνση αυτή, «ο ΣΦΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, όπου -μεταξύ άλλων- προτείνεται η δημιουργία «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στα πρότυπα διεθνών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Σκωτία και η Ουαλία».

Όπως τόνισε ο κ. Αποστολίδης, τα οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας μεταρρύθμισης κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις, ξεκινώντας από την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική καινοτομία, την αποφυγή επιπλέον επιβάρυνσης με clawback όσον φαρμάκων ήδη αποζημιώνονται στη χώρα μας λόγω της εισόδου νέων καινοτόμων φαρμάκων, την τεκμηριωμένη ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης και φυσικά την απελευθέρωση δυνάμεων από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να ολοκληρωθούν άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις αναφορικά με τα μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων.

«Με τη δημιουργία του Ταμείου θα αποφύγουμε τη στρέβλωση του clawback, που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο σε προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες. Για να γίνει όμως αυτό αρκεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να θεσπίσουμε δηλαδή μια διαδικασία σάρωσης του ορίζοντα που θα βοηθήσει τον ΕΟΠΥΥ να υπολογίσει με ρεαλισμό ποια φάρμακα έχουν σοβαρές πιθανότητες να πετύχουν την ένταξη τους στο Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας τη νέα χρονιά και πόσα χρήματα χρειάζονται για να τα αποζημιώσει» σημειώνει ο επικεφαλής της AbbVie, κ. Πασχάλης Αποστολίδης.

«Με τον τρόπο αυτό θα καταρτίζεται μια απολύτως τεκμηριωμένη εισήγηση προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, ώστε να ενημερώνονται αρμοδίως και έγκαιρα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες αναφορικά με τα νέα φάρμακα, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η ατέρμονη συζήτηση στη χώρα μας. Εν συνεχεία κάθε εταιρεία, μαζί με το φάκελο που υποβάλει στην Επιτροπή ΗΤΑ, θα καταθέτει και μια έκθεση αυτοαξιολόγησης Καινοτομίας. Είναι μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία η οποία ακολουθείται από το 2015 στην Ιταλία και βοηθά την Επιτροπή Αξιολόγησης να κατηγοριοποιήσει τα νέα φάρμακα ανάλογα με τον βαθμό καινοτομίας τους, μέσα από έναν προκαθορισμένο αλγόριθμο».

Τέλος, ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι η δημιουργία Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας στη χώρα μας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού θα συμβάλει αφενός στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, αφού δεν νοείται αποτελεσματικό σύστημα υγείας χωρίς πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία, αφετέρου στην αναπτυξιακή προσπάθεια που ήδη κάνει η Κυβέρνηση να προσελκύσει συνταξιούχους από το εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι 2 στους 3 Ευρωπαίους άνω των 65 ετών πάσχουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα, η επιλογή τους να αγοράσουν μόνιμη ή δευτερεύουσα κατοικία στη χώρα μας και να εγκατασταθούν σε αυτή κρίνεται κυρίως από το αν θα έχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στα φάρμακα με αυτό που έχουν στην πατρίδα τους.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση, σχολίασε θετικά την πρόταση που παρουσίασε ο κ. Αποστολίδης και ανέφερε ότι «Σύντομα θα υπάρξει Μνημόνιο συνεργασίας. Αναζητούνται λύσεις win-win για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση η δημιουργία του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «Πρέπει αν υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να φτιάξουμε ένα τέτοιο Ταμείο. Είναι σημαντικό. Όταν πάμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο Ταμείο δεν θα πάρουμε κομμάτι από τον προϋπολογισμό που ήδη διαθέτουμε. Πρόκειται για ένα εργαλείο. Χρειάζεται προσοχή και προετοιμασία», συμπλήρωσε. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

4 views0 comments