Η εκτίμηση Μόσιαλου για ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα-Ποιους θα επηρεάσει

Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για 1.000 διασωληνωμένους και αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό.

Την εκτίμηση πως εάν υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, αυτό δεν θα έρθει άμεσα κι εάν έρθει, δεν θα επηρεάσει όσους έχουν εμβολιαστεί, διατύπωσε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

"Εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν… κυρίως τα παιδιά", είπε ο κ. Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας ένας μεγαλύτερος λόγος για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα και να μην έχει επιπτώσεις σε παιδιά, είναι το να εμβολιαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα στοιχεία προκύπτουν από το Ισραήλ και τη Βρετανία όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί και παράλληλα έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Το πασίγνωστο χάπι που προστατεύει τους πνεύμονες και μειώνει 47% τον κίνδυνο θανάτου

"Έχουν χτίσει το τείχος ανοσίας στην κοινότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό", εξήγησε.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε επίσης ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για 1.000 διασωληνωμένους και αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό, ο όποιος παρόλα αυτά δεν έχει φτάσει στο ικανοποιητικό σημείο που θέλουμε για να έχουμε την ανοσία τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ όσοι ξεκίνησαν το εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το φθινόπωρο και πρώτα οι ευάλωτες ομάδες.

Επίσης όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διάρκεια του εμβολίου θα διαρκεί ένα χρόνο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κορονοιού για πολλά ακόμη χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα «λειτουργεί» το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κοροναϊό. Οι απαντήσεις σε 12 βασικά ερωτήματα

Ο κ. Μόσιαλος τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού γιατί θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα πρέπει ο ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί.

"Τα εμβόλια Pfizer και Astrazeneca είναι πολύ αποτελεσματικά, στις μεταλλάξεις", ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, προσθέτοντας πως επειδή η ινδική μετάλλαξη τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη, είναι και ένας επιπλέον λόγος να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο 70% που είναι ένα καλό, ποσοστό για την ανοσία.

Ο κ. Μόσιαλος τέλος, είπε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τεστ αντισωμάτων, για να γνωρίζουμε την κατάσταση στον πληθυσμό. Πηγή: thetoc.gr


Δείτε περισσότερα νέα

41 views0 comments