Η Γαλλία αίρει τους ηλικιακούς περιορισμούς στο εμβόλιο της AstraZeneca


Η Γαλλία αίρει τους ηλικιακούς περιορισμούς στο εμβόλιο της AstraZeneca μετά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως δήλωσε ο υπουργός υγείας της Olivier Véran, το εμβόλιο μπορεί να δοθεί και σε άτομα ηλικίας άνω των 65-74 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει και η χώρα μας – ίσως και εντός της ημέρας.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μόνο τα εμβόλια Pfizer και Moderna. Θυμίζουμε πάντως ότι το εμβόλιο AstraZeneca εγκρίθηκε για χρήση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς όριο ηλικίας, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γαλλία όπως και η Ελλάδα είχαν αποφασίσει ότι το εμβόλιο θα χορηγούνταν μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών, επειδή τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές σε ηλικιωμένους ήταν περιορισμένα.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύτηκαν νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό και σε άτομα άνω των 65 ετών. Τα δεδομένα της Public Health England αφορούν τους εκατ. εμβολιασμούς με τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca. Το συμπέρασμα είναι ότι:

  • Και τα δύο εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 80% σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νόσου σε άτομα άνω των 80 ετών, τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

  • Το εμβόλιο της Pfizer μειώνει κατά 83% τους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19.

  • Στα άτομα άνω των 70 ετών, η προστασία από τις συμπτωματικές μορφές της ασθένειας, τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, βρίσκεται μεταξύ 57-61% για το εμβόλιο της Pfizer και μεταξύ 60-73% για εκείνο της εταιρείας AstraZeneca.

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

6 views0 comments