Ημέρα της Γυναίκας: 17 διάσημες Ελληνίδες απαντούν στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα (δείτε το video)

8 Μαρτίου. Ημέρα της Γυναίκας. Γιορτή της Γυναίκας. Όπως και να την αποκαλέσεις, ο κοινός παρονομαστής είναι η γυναίκα.

Η γυναίκα του 1857 η οποία εργαζόταν σε κλωστοϋφαντουργικές φάμπρικες και ξεσηκώθηκε, απέργησε, διαδήλωσε για πρώτη φορά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.

Η γυναίκα του 1908 που διαδήλωσε και φώναξε “Ψωμί και Τριαντάφυλλα”, διεκδικώντας την ασφάλειάς της και μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η γυναίκα που ακούει στο όνομα Alexandra Kollontai, η οποία πίεσε τον Vladimir Lenin να θεσπίσει την 8η Μάρτη ως επίσημη αργία, δίνοντας έτσι πολιτικό υπόβαθρο στην ημέρα αυτή.

Είναι οι γυναίκες που αγωνίστηκαν και αναφώνησαν ένα λυτρωτικό «Επιτέλους!» όταν ο ΟΗΕ αποφάσισε να θεσμοθετήσει την Ημέρα της Γυναίκας το 1977. Είναι όλες οι γυναίκες σε κάθε μεριά αυτού του κόσμου οι οποίες πάλεψαν για τα αυτονόητα.

Είμαστε τώρα στο 2020, αλλά δυστυχώς ακόμα οι γυναίκες δεν έχουν απόλυτη ισότητα σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη δεν τηρούνται τα δικαιώματά τους, από την Αμερική του Trump, μέχρι την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που η κλειτοριδεκτομή αποτελεί ακόμα συχνό φαινόμενο. Όχι ότι η Ευρώπη με τα χιλιάδες περιστατικά βίας ενάντια των γυναικών πηγαίνει πίσω.

Η ημέρα αυτή, λοιπόν, είναι εδώ για να θυμίζει στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες, για όσα πάλεψαν να κερδίσουν και ακόμη περισσότερο για να υπενθυμίζει πόσο δυνατές είναι.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, ας ακούσουμε στο παρακάτω video του Ladylike.gr, 17 διάσημες Ελληνίδες γυναίκες, αγαπημένες σε όλους μας, η καθεμιά για διαφορετικό λόγο, τι σημαίνει, για αυτές, το να είσαι γυναίκα σήμερα:

«Δύναμη», «ήρωας», «ηγέτης», «ικανή», «πολύπλευρη», «έμπνευση», «επιδέξια ακροβάτης», «πολυδιάστατη», «πηγή της ζωής και της δημιουργίας», «ανεξάρτητη», «αυτόφωτη», «δημιουργική» είναι μόνο μερικές λέξεις και φράσεις που ακούστηκαν στο παραπάνω βίντεο. Λέξεις και φράσεις που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα και δημιουργούν στις γυναίκες ασυναίσθητα ένα χαμόγελο στα χείλη. Πηγή: Επιμέλεια κειμένου Δήμητρας Τσιγγενέ. Από ladylike.gr

Videographer: Χρήστος Πανάγος – Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson


Δείτε περισσότερα

10 views0 comments