Ηλ. Μόσιαλος: Σε εγρήγορση για τα νέα κρούσματα

Ένα μαζικό πάρτι στην παραλία μπορεί να είναι πηγή μετάδοσης. Να έχουμε ελληνικό καλοκαίρι αλλά ας είναι διαφορετικό για μία χρονιά.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή την καταγραφή 97 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Για ασυλλόγιστες συμπεριφορές ορισμένων έναντι στην πιθανότητα μετάδοσης του SARS-COV-2, έκανε λόγο ο  κ. Μόσιαλος, αναφερόμενος  σε περιστατικά στα κλαμπ -κυρίως τις Μυκόνου- στα οποία δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά εγρήγορση. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας όπως και σε άλλες είναι το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί θεώρησαν ότι επειδή είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα κοροναϊού και ελάχιστοι είναι διασωληνωμένοι, πήραμε αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένα ποσοστό πολιτών δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει, π.χ. μάσκες σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους. Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά και γενικά όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί» ανέφερε μιλώντας απόψε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Δεν είναι τυχαίο, όπως επεσήμανε ο καθηγητής ότι σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, φέροντας παραδείγματα επαναφοράς μέτρων αυτοπεριορισμού και σχολιάζοντας ότι «εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown. Πρέπει να αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown αν είναι δυνατόν. Αν η Ελλάδα μείνει σε αυτό το επίπεδο δεν έχει θέμα ανησυχίας».

Τα αναγκαία προληπτικά μέτρα

Ασπίδα πρέπει να δημιουργηθεί για τις ευπαθείς ομάδες για μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του SARS-COV-2, τονίζοντας ότι «η στρατηγική αντιμετώπισης του κοροναϊού και η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να εστιαστεί στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Μεγάλη ανησυχία θα υπήρχε αν ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε ανέβει πολύ. Αν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε τοπικά. Χρειάζεται να έχουμε έξυπνες αντιμετωπίσεις στην πανδημία. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή υπάρχουν 30 κρούσματα».

Τουρισμός

Για το άνοιγμα των συνόρων, την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουνίου, ο κ. Μόσιαλος ζήτησε να υπάρχει δυνατότητα «για τεστ, ώστε να γίνεται και η σχετική ιχνηλάτηση και στα ξενοδοχεία. Ελαχιστοποιούμε το ρίσκο αν δεχόμαστε τουρίστες από χώρες που έχουν λίγα κρούσματα. Σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι ελεγχόμενο με την προϋπόθεση ότι επιτηρούμε την κατάσταση συστηματικά».

Επίσης, όπως τόνισε θα πρέπει να αποφευχθεί το φαινόμενο του συνωστισμού στα πάρτι που παρουσιάστηκε το τριήμερο στη Μύκονο. «Αν δεν το ελέγξουμε και έχει πολλά κρούσματα σε ένα νησί δεν θα πηγαίνουν μετά εκεί οι τουρίστες. Δεν πρέπει να γίνει ο συνωστισμός στα μπαρ στις παραλίες και το είχα επισημάνει από το χειμώνα με τα καρναβάλια. Ένα μαζικό πάρτι στην παραλία μπορεί να είναι πηγή μετάδοσης. Να έχουμε ελληνικό καλοκαίρι αλλά ας είναι διαφορετικό για μία χρονιά».

Πηγή: www.patrasevents.gr


Δείτε επίσης: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Εντοπίζει με βιοαισθητήρες ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού


Δείτε περισσότερα

39 views0 comments