Ε.Ε: Η άνιση αφετηρία της Ελλάδας και άλλων χωρών στον μαραθώνιο του εμβολιασμού

Την πρώτη ημέρα διανομής των εμβολίων η Γερμανία έλαβε 150.000 δόσεις ενώ η χώρα μας μόλις 10.000.

Η εκστρατεία της ΕΕ για εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει από μια άνιση αφετηρία μεταξύ των χωρών. Απώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστούν όσες δόσεις χρειάζονται για τον εμβολιασμό των 450 εκατ. κατοίκων του ευρωπαϊκού μπλοκ, ώστε να νικηθεί πλήρως ο ιός. Όμως, σε αυτή την πρώτη φάση η «μοιρασιά» δεν μοιάζει δίκαιη.

Ήδη εκφράζονται παράπονα για τη Γερμανία -το μεγαλύτερο κράτος μέλος της ΕΕ και έδρα της BioNTech- η οποία φαίνεται να έχει εξασφαλίσει σε αυτό το στάδιο περισσότερα εμβόλια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Η ΕΕ διανέμει τα από κοινού προμηθευθέντα εμβόλια στα 27 κράτη-μέλη της κατ′ αναλογία του πληθυσμού τους. Ωστόσο κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει και δικές τους ξεχωριστές συμφωνίες για να αγοράσουν επιπλέον δόσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική κυβέρνηση εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η πιο ρεαλιστική, ασφαλής και αποτελεσματική οδός για την χώρα μας είναι να παραμείνει πιστή στο πλάνο που έχει εκπονήσει η Κομισιόν για τον διαμοιρασμό των εμβολίων και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει για λογαριασμό των χωρών της Ε.Ε. με τις κατασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας την Δευτέρα (28/12), κληθείς να απαντήσει αν η κυβέρνηση σκέφτεται να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και από άλλες χώρες παραγωγής, ανεξάρτητα από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος εμβολιασμού, ήταν κατηγορηματικός: «Η χώρα μας είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής κεντρικής συμφωνίας. Είναι η συμφωνία που μας φέρνει αυτή την στιγμή τα εμβόλια με μια ισομερή κατανομή με βάση τον πληθυσμό μας. Φανταστείτε να μην ήμασταν στην κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία και να είμαστε σε ένα ανταγωνισμό και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά προσπαθώντας να πάρουμε και εμβόλια από τρίτες χώρες» εξήγησε.

Εκτός από το υπουργείο Υγείας, εξάλλου, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι επί της ουσίας είναι αδύνατο χώρες όπως η Γερμανία να μην απαιτήσουν παραπάνω δόσεις εμβολίων για τον πληθυσμό τους, από τη στιγμή που η μια εκ των δύο κατασκευαστριών του μοναδικού μέχρι τώρα εγκεκριμένου από την Ευρώπη εμβολίου είναι γερμανική (BionTech). Η ΕΕ αναμένεται να λάβει τις πρώτες 12,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έως την Πρωτοχρονιά, με την διανομή των 200 εκατομμυρίων δόσεων στις 27 χώρες μέλη της να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Υπενθυμίζεται, ότι απαιτούνται δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου σε κάθε άνθρωπο. Ένας εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ή εάν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύει η Κομισιόν υποδηλώνει καθυστερήσεις. «Τα χρονοδιαγράμματα μας είναι φιλόδοξα και μπορούν να αλλάξουν με βάση τη διαθεσιμότητα και τους χρόνους κατασκευής», είπε.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες με την Ε.Ε. για την παράδοση επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τις δύο εταιρείες. Η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνίες και με άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Moderna και AstraZeneca, για περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά. Στόχος είναι να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες μέχρι το τέλος του 2021. Το γερμανικό deal και οι φωνές της Ιταλίας Στην Ιταλία, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την Γερμανία που φαίνεται να παίρνει αρχικά περισσότερα εμβόλια από όσα «δικαιούται». «Ο λογαριασμός δεν βγαίνει» έγραψε στο Twitter ο Ιταλός ιολόγος, Ρομπέρτο ​​Μπουριόνι, αναφερόμενος σε γερμανικά ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία μόνο την πρώτη ημέρα παραδόθηκαν στη Γερμανία 150.000 δόσεις του εμβολίου, ενώ άλλες χώρες της Ε.Ε. -όπως η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα- έλαβαν μόλις 10.000.

Ένας αξιωματούχος που έχει γνώση των δεδομένων της διανομής εμβολίων στη Γερμανία δήλωσε ότι καθένα από τα 16 γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια είχε λάβει 10.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, πριν από την έναρξη του εμβολιασμού το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ένας Ιταλός δημοσιογράφος ρώτησε για τις προμήθειες σε μια συνέντευξη τύπου της γερμανικής κυβέρνησης. Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Υγείας του απάντησε ότι το Βερολίνο υπέγραψε ξεχωριστή συμφωνία για 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Πηγή: Reuters, huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα νέα