Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Εμβόλιο AstraZeneca-Πότε δεν πρέπει να χορηγείται-Νέες οδηγίες

Οδηγίες μετά τον εμβολιασμό – συμπτώματα.

Νέες οδηγίες σχετικά με τη θρόμβωση ή τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που εμφανίζονται μετά από τον εμβολιασμό με Vaxzevria (το εμβόλιο της AstraZeneca), εξέδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες υγείας:

  • Να μην δίνουν το Vaxzevria σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου.

  • Να ελέγχουν για σημεία θρόμβωσης όποιον εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

  • Να ελέγχουν για σημεία χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

  • Να εξασφαλίζουν ότι ασθενείς που εμφανίζουν θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό θα δεχτούν τη φροντίδα ειδικού.

Παρενέργειες Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «ενώ η θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων συμβαίνει πολύ σπάνια, ο EMA συνεχίζει να συμβουλεύει όλους να έχουν τον νου τους για συμπτώματα, ώστε να λάβουν άμεση ειδική ιατρική θεραπεία, εάν χρειαστεί». Όπως για όλα τα εμβόλια, ο ΕΜΑ και οι εθνικές αρχές συνεχώς παρακολουθούν την ασφάλεια του Vaxzevria και θα επικαιροποιήσουν τις συστάσεις όταν χρειαστεί για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Οδηγίες μετά τον εμβολιασμό – συμπτώματα Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, μετά τη χορήγηση του εμβολίου ο πολίτης θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική προσοχή αμέσως, εάν εμφανιστεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό: Δύσπνοια. Πόνος στο στήθος. Πρήξιμο στο πόδι. Πόνος στο πόδι. Επίμονος πόνος στην κοιλιά. Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι. Θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις. Ασυνήθιστες μελανιές στο δέρμα ή εντοπισμένες στρογγυλές κηλίδες εκτός του σημείου χορήγησης του εμβολίου. Περισσότερα για το φάρμακο Το Vaxzevria είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη από COVID-19 σε ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω. Η COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARSCoV-2. Το Vaxzevria αποτελείται από ένα άλλο ιό (της οικογένειας των αδενοϊών) ο οποίος έχει τροποποιηθεί, ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό SARS-CoV-2 και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και υποχωρούν εντός ολίγων ημερών μετά τον εμβολιασμό. Πηγή: healthview.gr


Δείτε περισσότερα νέα

23 views0 comments