Ερευνητές ανακάλυψαν την ''αχίλλειο πτέρνα'' του κορωνοϊού

Επιστήμονες από το Μπρίστολ έκαναν μια ανακάλυψη που πιστεύουν ότι θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψή τους βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19, και μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι δύνανται να εμποδίσουν τον ιό να είναι λοιμογόνος και να τον σταματήσουν έγκαιρα.

Οι ερευνητές του University of Bristol δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό Science, και θεωρούν σημαντική την έρευνά τους. Χρησιμοποιούν ισχυρά μικροσκόπια που παγώνουν τον ιό και τους επιτρέπουν να τον κοιτούν σε μικροσκοπικές λεπτομέρειες.

Ανακάλυψαν, ότι θαμμένο βαθιά στις ακίδες που η πρωτεΐνη του SARS CoV-2 χρησιμοποιεί για να εισβάλλει στον οργανισμό, βρίσκεται ένα μόριο, το λινολεϊκό οξύ.

Αυτό το λιπαρό οξύ χρησιμοποιεί ο ιός για να προσδεθεί και να εξαπλωθεί. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική από την ερευνητική ομάδα,επειδή σημαίνει ότι υπάρχει τώρα τρόπος να διαταραχτεί αυτό το λιπαρό οξύ και πιθανό να γίνει μη λοιμογόνος ο ιός.

Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να σημαίνει καλύτερες αγωγές με χρήση λινολεϊκού οξέος.

Ο οργανισμός δεν το παράγει με φυσικό τρόπο αλλά το παίρνει από τη διατροφή και είναι απαραίτητο για την υγεία των πνευμόνων.

Έτσι, το λινολειϊό οξύ, μόριο που βρίσκεται στο κέντρο αυτών των λειτουργιών παρεκτρέπεται σε ασθενείς με  covid-19, με φοβερές συνέπειες.

Διαβάστε ακόμη: New York Times: Nέα εμπλοκή με το εμβόλιο της Astra Zeneca και δεύτερη διακοπή στις δοκιμές

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ο ιός που προκαλεί αυτό το χάος, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, ‘’αρπάζει και κρατιέται από αυτό το μόριο’’ -αφοπλίζοντας τον οργανισμό.

Η ανακάλυψη αποτελεί την πρώτη άμεση σχέση μεταξύ λινολεϊκού οξέος, παθολογικών ενδείξεων της COVID-19 και του ιού.

Η καθηγήτρια Schaffitzel δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν παρόμοια ‘’τσέπη’’ σε ρινοϊό και μπόρεσαν να εμποδίσουν τον ιό από το να είναι λοιμογόνος. H ανακάλυψη του λιπαρού οξέος περιγράφεται ως ‘’τσέπη στην οποία μπορούν να εισχωρήσουν φάρμακα΄΄ από τους επιστήμονες -τρόπος να αφοπλίσουν αυτά τον ιό.

Η ομάδα αισιοδοξεί ότι παρόμοια στρατηγική μπορεί να ακολουθηθεί για να αναπτυχθούν αντιικά φάρμακα κατά του ιού SARS CoV-2.

Πηγή: BristolLive, iatronet.gr


Δείτε περισσότερα νέα

60 views0 comments