Επτά πόλεις της Ελλάδας στις top 10 επιλογές των τουριστών για διακοπές


Με το «δεξί» φαίνεται πως ξεκινά η χώρα μας το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις αγορές του εξωτερικού είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα στοιχεία της έρευνας της Forward Keys που αναλύει τα trends του τουρισμού και των προορισμών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών για φέτος το καλοκαίρι, ενώ η Ελλάδα έχει ισχυρή εκπροσώπηση με επτά στις δέκα πόλεις, στη λίστα με τους πιο hot τουριστικούς προορισμούς. Μάλιστα σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, φαίνεται πως ο στόχος της κυβέρνησης και των φορέων του τουρισμού για την κάλυψη του 40-50% της τουριστικής κίνησης του 2019 είναι εφικτός, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις. Στην κορυφή με τους πιο hot προορισμούς βρίσκεται η Μύκονος, με τις κρατήσεις να αγγίζουν το 54,9% του 2019. Έπεται η Ibiza με 49,2% και την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα Χανιά με το 48,9% της τουριστικής κίνησης.

Στις υπόλοιπες επτά θέσεις βρίσκονται άλλες πέντε ελληνικές πόλεις. Ειδικότερα η Σαντορίνη θα καταφέρει να προσελκύσει το 48,1% των τουριστών του 2019, η Κέρκυρα το 47,5%, η Θεσσαλονίκη το 43,7%, το Ηράκλειο Κρήτης το 36,6% και η Αθήνα το 33,2%. Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη ακριβή εκτίμηση των κρατήσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα φέτος στη χώρα μας συγκριτικά με την κίνηση που παρατηρήθηκε πριν την πανδημία και ειδικότερα το 2019. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Faro στην Πορτογαλία που θα προσελκύσει το 32,8% της τουριστικής κίνησης και η Mallorca στην Ισπανία που θα καλύψει το 41,2% της τουριστικής κίνησης του 2019.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ως βάση τους τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί ή κρατηθεί από διεθνείς τουρίστες για συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Forward Keys το «κλειδί» για τα παραπάνω ποσοστά και για την επιστροφή του τουρισμού στην Ευρώπη είναι η ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα