ΕΟΦ: Ταμείο 216 εκατ. ευρώ διαθέτει ο οργανισμός

Τα πρωτεία μεταξύ των πλουσιότερων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου εξακολουθεί να κρατά ο οργανισμός.

Την έγκριση του απολογισμού οικονομικού έτους 2019, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός κάθε χρόνο γίνεται όλο και πλουσιότερος. Συγκεκριμένα στα ταμεία του οργανισμού φαίνεται να υπάρχει «ζεστό» χρήμα της τάξης των 216,24 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα ο οργανισμός μετά και τα έσοδα τα οποία κατέγραψε το 2019, πέτυχε να αυξήσει συνολικά τα αποθεματικά του στα 267,7 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά περιλαμβάνονται και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου 51,46 εκατ. ευρώ των οποίων η αξία είχε απομειωθεί στην αρχή της κρίσης λόγω του γνωστού πλέον «κουρέματος».

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οργανισμού για το τέλος του 2019, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 36,5 εκατ. ευρώ αν και ο οργανισμός είχε προϋπολογίσει για πέρυσι έσοδα 37,85 εκατ. ευρώ και έναντι 35,3 εκατ. ευρώ το 2018. Την ίδια στιγμή είχε προϋπολογίσει έξοδα 17,5 εκατ. ευρώ και τελικά έκλεισε με έξοδα 15,6 εκατ. ευρώ αυξημένα έναντι των 14 εκατ. ευρώ το 2018. Το πλεόνασμα το περίπου 20 εκατ. ευρώ προστέθηκε στα ήδη υψηλά διαθέσιμα του οργανισμού που πλέον φτάνουν στα 216 εκατ. ευρώ.

Έσοδα Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως ο οργανισμός δεν επιτυγχάνει να πιάσει το στόχο του προϋπολογισμού του. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 πέτυχε συνολικά έσοδα 35,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο έναντι του 2017 που ήταν 33,3 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά ήταν χαμηλότερα από εκείνα που είχαν προϋπολογιστεί ήτοι των 37,2 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη και το 2019 όπως αναφέρθηκε.

Τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται κυρίως από καταβολές παραβόλων για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει όπως εγκρίσεις, ανανεώσεις, τροποποιήσεις αδειών κυκλοφορίας, άδειες παραγωγής, βεβαιώσεις, θεωρήσεις τιμολογίων για προϊόντα της αρμοδιότητάς του, από το ετήσιο πάγιο τέλος που καταβάλλεται για την κάλυψη δαπανών δειγματοληψιών η αναλύσεων, από το τέλος ετοιμότητας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την εισφορά επί των πωλήσεων καλλυντικών προϊόντων, την είσπραξη προστίμων της φαρμακευτικής νομοθεσίας και τα έσοδα από διάθεση εκδόσεων επιστημονικού περιεχομένου.

Έξοδα Από κει και πέρα, καλύτερες επιδόσεις καταφέρνει ο οργανισμός όσον αφορά στα έξοδα. Ειδικότερα για το 2019, τα συνολικά έξοδα του ΕΟΦ είχαν προϋπολογιστεί στα 17,5 εκατ. ευρώ. Όμως θα ξοδέψει πολύ λιγότερα απ’ ότι αναλογεί. Δηλαδή τα έξοδα έχουν διαμορφωθεί στα 15,6 εκατ. ευρώ ήτοι αρκετά χαμηλότερα των όσων είχαν προϋπολογιστεί.

Το βασικότερο έξοδο του οργανισμού είναι το μισθολογικό κόστος. Συγκεκριμένα για το 2019 για το σύνολο των βασικών μισθών (Μόνιμων, μετακλητών με θητεία) προβλέπονταν κόστος 3,6 εκατ. ευρώ (από 3,3 εκατ. ευρώ το 2018), ποσό το οποίο και καταβλήθηκε. Επίσης ως «βασικός μισθός εκτάκτων» έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ (έναντι 380 εκατ. ευρώ το 2018) καθώς ο οργανισμός προχώρησε σε ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2019 καταβλήθηκαν 1,1 εκατ. ευρώ από 303 χιλ. ευρώ το 2018 Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

3 views0 comments