ΕΟΦ: Σε έλλειψη 109 φάρμακα τον Ιούνιο

Ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν ελλείψεις φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Χρόνιο χαρακτήρα έχουν πάρει οι ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες έχουν ελαφρά ανοδική τάση στην περίοδο της επιδημίας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον τρέχοντα μήνα λείπουν από τα ράφια 109 σκευάσματα, έναντι 93 τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από το τρέχον δελτίο με τις μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις, που παρατίθεται πιο κάτω, φαίνεται πως τα 60 φάρμακα αφορούν διάφορες παθήσεις (ήταν 54 τον Φεβρουάριο), τα 21 είναι νοσοκομειακά (ήταν 19), τα 6 εμβόλια (ήταν 7) και τα 22 εισαγόμενα από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ήταν 93).

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις δεν είναι ελληνικό. Πρόσφατη έρευνα μεταξύ νοσοκομειακών φαρμακοποιών από 39 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε πως το 63% αναφέρουν ελλείψεις σε αντιβιοτικά, το 47% σε ογκολογικά και το 38% σε αναισθησιολογικά φάρμακα. 

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επιχειρούν να ελέγξουν το πρόβλημα, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην περίοδο της πανδημίας.

Όπως αναφέρουν, η υγειονομική κρίση επιτείνει το πρόβλημα, λόγω προσωρινών διακοπών στη λειτουργία εργοστασίων, ταξιδιωτικών περιορισμών που επηρεάζουν και τις μεταφορές, απαγορεύσεις εξαγωγών, αυξημένη ζήτηση φαρμάκων και αποθεματοποίηση από νοσοκομεία, πολίτες και κράτη.

Διαβάστε επίσης: Αλαλούμ με τα αντιβιοτικά

Αναφορές

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΜΑ, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν ελλείψεις φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 ή αναμένουν ότι θα εμφανιστούν σύντομα ελλείψεις.

Σε αυτά περιλαμβάνονται φάρμακα για την εντατική θεραπεία, όπως αναισθητικά, αντιβιοτικά και μυοχαλαρωτικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται -εκτός ένδειξης- για την COVID-19.

Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις λόγω αποθεματοποίησης, ορισμένα κράτη επιβάλλουν περιορισμούς στις ποσότητες που μπορούν να συνταγογραφηθούν ή να αγοραστούν από τους πολίτες.

Δείτε εδώ το δελτίο με τις μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις του ΕΟΦ

Πηγή: iatronet.gr


Δείτε περισσότερα

16 views0 comments