ΕΟΦ: Έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις


«Λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά».

Αυτό τονίζει αρχικά ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει πως αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, σύμφωνα με την οποία παρατηρούνται ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία, όπως τόνισε.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους φαρμακοποιούς να καταγράψουν τις βασικές ελλείψεις σε φάρμακα. Ειδικότερα, ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του εντός μιας εβδομάδας να στείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό τους (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα) προκειμένου να καταρτιστεί ένας συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά.

Πηγή: Reporter.gr


Δείτε περισσότερα

20 views0 comments