ΕΟΠΥΥ: Προς επίλυση το ζήτημα της “μπλοκαρισμένης” συνταγογράφησης νέων ΦΥΚ

Η διοίκηση του οργανισμού αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αλλαγής της λίστας των ΦΥΚ που εγκρίνονται από το ΣΗΠ.

Από αύριο Παρασκευή αναμένεται να μπορούν οι ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί νέα φάρμακα να εκτελούν τις συνταγές τους στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα μετά από περίπου 8 ημέρες από τη διαπίστωση της δυσλειτουργίας που παρατηρήθηκε στη διαδικασία συνταγογράφησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) με νέες δραστικές ουσίες, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να προχώρησε στην άμεση διευθέτηση του προβλήματος. Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην αναμόρφωση της λίστας των σκευασμάτων τα οποία προκειμένου να συνταγογραφηθούν χρειάζεται να περάσουν από το το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης.

Κι αυτό προκειμένου να εξαιρεθούν εκείνα τα οποία περιλαμβάνονται από το τέλος Ιανουαρίου στην Θετική Λίστα και τελικά δεν ήταν εφικτό να συνταγογραφηθούν επειδη λόγω γραφειοκρατίας εντάχθηκαν στη λίστα των φαρμάκων που απαιτούν ΣΗΠ, ενώ δεν έπρεπε.

Έτσι δημιουργήθηκε η νέα λίστα η οποία “πέρασε” από το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, σημειώνοντας όσα εξαιρούνται, κάνοντας το βασικό βήμα για να ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό εμπόδιο που προκάλεσε περαιτέρω ταλαιπωρία σε ασθενείς.

Σημειώνεται ότι η Θετική Λίστα αναρτήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου και αφού τα νέα φάρμακα ενσωματώθηκαν στα αντίστοιχα πρωτόκολλα, εντάχθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Έτσι, δόθηκε το «πράσινο φως» στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα αυτά και οι ασθενείς μετέβησαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να παραλάβουν τις νέες θεραπείες τους, όπως αυτό προβλεπόταν.

Στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όμως, κάποιοι από τους ασθενείς ενημερώθηκαν ότι οι συνταγές τους δεν μπορούν να εκτελεστούν και ο λόγος είναι καθαρά γραφειοκρατικός.

Ειδικότερα, κάποια Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως ογκολογικά, για να χορηγηθούν στους ασθενείς πρέπει να περάσουν από έλεγχο στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Για φάρμακα, όμως, όπως οι ιντερλευκίνες που αφορούν στην ψωρίαση το βαρύ άσθμα ή θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, δεν προβλέπεται τέτοια σχετική διαδικασία.

Επειδή, όμως, το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δεν έχει επικαιροποιήσει τη σχετική λίστα, για να περιλαμβάνει τις εξαιρέσεις των ΦΥΚ από το Σύστημα, έδωσε οδηγίες στα Φαρμακεία να μην εκτελούν συνταγές με νέο φάρμακο αν δεν έχει έγκριση ΣΗΠ, ακόμα και αν ανήκει σε κατηγορία που δεν προβλέπεται!

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο ΕΟΠΥΥ θα χρειαζόταν τουλάχιστο ένα μήνα για να εκδώσει το έγγραφο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά η νέα λίστα εκδόθηκε, στάλθηκε στην Επιτροπή του Υπουργείο και σήμερα αναμένεται να δοθεί και η τυπική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ. Λογικά λοιπόν από αύριο Παρασκευή οι ασθενείς θα μπορούν να εκτελούν τις συνταγές τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

5 views0 comments