Εντυπωσιακά ραγδαία η αποκλιμάκωση της επιδημίας κορονοϊού

Παρά τις αρνητικές συνθήκες, η επιδημία κορονοϊού φαίνεται να έχει μπει σε έντονα πτωτική τροχιά.

Εντυπωσιάζουν τα στοιχεία υποχώρησης της επιδημίας κορονοϊού, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στους εμβολιασμούς, αν και η Κυβέρνηση θεωρεί παράλληλα σημαντικό όπλο και τα self test. Αν και οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούσαν πως η κινητικότητα λόγω Πάσχα αλλά και του ανοίγματος της εστίασης θα προκαλούσε μια νέα έξαρση των κρουσμάτων, τα στοιχεία που ανακοινώνονται αποδεικνύουν το αντίθετο.

Εξετάζοντας τους μέσους όρους σε βασικούς δείκτες διαπιστώνουμε ότι:

  • Ο επταήμερο μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού έχει υποχωρήσει στα 2166 χθες Κυριακή από 2232 μια εβδομάδα πριν. Κι αυτό σε μια περίοδο με περισσότερα νέα τεστ.

  • Η θετικότητα των ελέγχων για κορονοϊό βρίσκεται σταθερά κάτω από το 4%

  • Οι διασωληνώσεις κατά μέσο όρο εβδομάδας υποχώρησαν σε κάτω από 700 (692) από 759.

  • Η κάλυψη απλών κλινών covid είναι κάτω 40% και συγκεκριμένα το Σάββατο ήταν στο 38,73%.

  • Η κάλυψη των κλινών covid διαμορφώνεται στο 72,2%.

Από τα παραπάνω προκαλείται σημαντική αισιοδοξία, αν και μένει να δούμε τις επόμενες 15 ημέρες κατά πόσο αυτή η καλή εικόνα θα διατηρηθεί. Σημειώνεται δε πως η πορεία της επιδημίας κινείται ακόμη καλύτερα και από τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και το Σάββατο, είχαν γίνει περίπου 4,3 εκατ. εμβολιασμοί και περίπου 1,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Self test

H Κυβέρνηση θεωρεί σημαντική και τη συμβoλή των self test. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έως 15 Μαΐου 2021 (από τις 11 Απριλίου που επιβλήθηκε το μέτρο), έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 5.331.757 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 141.516 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Για λόγους συγκρισιμότητα