Εντυπωσιάζει η ανανεωμένη «νυχτερινή» πλατεία Ομονοίας


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης της ιστορικής πλατείας Ομονοίας, που υποβάλλεται σε ολικό «λίφτινγκ».

Μια προεπισκόπηση της ανανεωμένης πλατείας αποκάλυψε ο δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας και την ικανοποίησή του για την νέα εικόνα της πλατείας Ομονοίας. "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η πλατεία Ομονοίας βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα παραδοθεί στους κατοίκους της Αθήνας. Πάμε να την αγαπήσουμε από την αρχή..."

Σημειώνεται πως η ανακαίνιση και το νέο εντυπωσιακό σύστημα σιντριβανιών, που θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες, κόστους 500.000 ευρώ, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο Δήμο Αθηναίων, που αποκαθιστά την εμβληματική πλατεία Ομονοίας. Αναμένεται ότι η ανακαίνιση της πλατείας που φέρει έντονο άρωμα της παλιάς πλατείας με το εμβληματικό στρογγυλό σιντριβάνι θα συμβάλλει στην αισθητική, αλλά και οικονομική, αναβάθμιση των συνοικιών γύρω από την Ομόνοια, αλλά και ευρύτερα του κέντρου της Αθήνας.

Η Πλατεία Ομονοίας που είναι ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης, παραμένει κέντρο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών. Μετά την ανακατασκευή, η ιστορική και συνάμα ταλαιπωρημένη πλατεία της πρωτεύουσας αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω στην προσέλκυση μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων στην περιοχή. Η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια έχει ξεκινήσει.

Η πλατεία προβλεπόταν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα το 1834. Τα σχέδια έγιναν από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ. Αρχικά ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων, καθώς εκεί επρόκειτο να κτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα, όταν όμως τα σχέδια άλλαξαν, η περιοχή καθιερώθηκε ως το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε πλατεία Όθωνα προς τιμήν του βασιλιά και τελικά το 1862 σε πλατεία Ομονοίας λόγω των Πεδινών και των Ορεινών των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων η συμφιλίωση των οποίων εορτάστηκε εκεί.

Πηγή: huffingtonpost.gr / skai.gr


Δείτε περισσότερα