Εντατικολόγοι: Ανυπόστατα όσα λέγονται για διακρίσεις ασθενών στις ΜΕΘ

Ξέσπασαν για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στην διαχείριση των κλινών ΜΕΘ οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ).

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, 3 γνωστοί εντατικολόγοι επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις σε όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για κλίνες εντατικής VIP. Ξεκαθάρισαν ότι είναι ανυπόστατα όσα λέγονται για διακρίσεις ασθενών στις ΜΕΘ και από τα στοιχεία που έδωσαν προκύπτει το ποσοστό επιβίωσης στις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε μόλις 35%!

Τη συνέντευξη παραχώρησαν οι Αναστασία Κοτανίδου, Βασίλειος Μπέκος και Μαρία Θεοδωρακοπούλου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Όπως ανέφεραν, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς, εκ των οποίων 639 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ έχουν εξέλθει 3.588.

Η κα Κοτανίδου ανέφερε ότι: “όταν ο αριθμός των κλινών εντατικής δεν επαρκεί, τότε η είσοδος των ασθενών στην εντατική γίνεται με βάση κριτήρια που έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή θεραπείας σε συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του τμήματος των μονάδων εντατικής. Η ιδανική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών γίνεται μόνο στην εντατική. Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε τη σημασία της αύξησης των κλινών εντατικής και της στελέχωσης τους. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στη διάρκεια της πανδημίας έγινε αύξηση των κλινών και προσλήψεις και μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες. Όμως, κατά κανόνα το προσωπικό αυτό δεν είχε εκπαίδευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία. Το κύριο τρέχον πρόβλημα στις ΜΕΘ σήμερα είναι οι ανθρώπινοι πόροι, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, εξειδικευμένοι στην εντατικολογία, γεγονός που είναι αναμενόμενο. Το αίτημα των ιατρών και νοσηλευτών των ΜΕΘ για επαρκή στελέχωση των μονάδων με εξειδικευμένο προσωπικό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ”.

Αναλυτικότερα η κα Κοτανίδου μίλησε από την μια για αδόκιμη αναφορά της προηγούμενης εβδομάδας για ίδια φροντίδα ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ αλλά και για την αναφορά για κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για υψηλά πρόσωπα.

Επίσης ήταν ξεκάθαρη: «Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5.

«Στο νούμερο ένα, είπε, είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο». Τονίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών σε ΜΕΘ και πόσο μάλλον άλλου είδους κριτήρια όπως είναι η κοινωνική θέση κάποιου.

Όταν ρωτήθηκε για την θνητότητα η κα Κοτανίδου είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία. Σίγουρα, πάντως είπε, οφείλεται και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στην χώρα μας. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και έδωσε τα εξής στοιχεία:

  • Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανα πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10

  • Κρεβάτια έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ αλλά στελέχωση των υπαρχόντων

  • Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 50 με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.

  • Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις ΜΕΘ. Δεν υπάρχει, τόνισε καμία αμφιβολία ότι η φροντίδα εντός ΜΕΘ είναι καλύτερη από τους εκτός μονάδας.

Η κα Θεοδωρακοπούκου, ανέφερε ότι, “πριν από 2 χρόνια, ξεκίνησε σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά τη διαχείριση των περιστατικών, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για κλίνη εντατικής, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες με ορθολογικό τρόπο. Μέχρι πριν από 2 χρόνια, η λίστα αναμονής ήταν γραμμένη σε… κατάστοιχα!”. Η λειτουργία της πλατφόρμας, σημείωσε, μείωσε σημαντικά το χρόνο που μένει κενό ένα κρεβάτι εντατικής. Η πλατφόρμα είναι δυναμική και αναβαθμίζεται συχνά για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες. Πηγή: virus.com.gr, newsit.gr


Δείτε περισσότερα νέα

2 views0 comments