«Ενα τεράστιο βήμα για την ειρήνη»

Ο Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Οι Παλαιστίνιοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές» που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», τόνισε ο Τραμπ

Όπως ανέφερε, το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη.

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου θα εγγυάται πως το Ισραήλ θα έχει τον έλεγχο μιας ενοποιημένης Ιερουσαλήμ που θα είναι η πρωτεύουσα και δεν θα έχει απαίτηση να απομακρύνει κανέναν από τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης, γεγονός που στο παρελθόν προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και την παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Τραμπ παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα χρηματοδοτήσει με 50 δισεκατομμύρια δολάρια την οικοδόμηση της νέας παλαιστινιακής οντότητας και πως θα ανοίξει μια καινούρια πρεσβεία.

«Το όραμά μου εξασφαλίζει οφέλη και για τις δύο πλευρές και είναι μια ρεαλιστική λύση ανάμεσα στα δύο κράτη. Την ίδια ώρα εγγυάται την ασφάλεια των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο στην οποία έδωσε το παρών και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμιν Νετανιάχου. Στην εκδήλωση ωστόσο δεν βρέθηκε κανένας εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ηγεσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως το σχέδιο του ευνοεί τους Παλαιστίνιους. «Πρόεδρε, θέλω να ξέρετε, πως αν επιλέξετε την πορεία προς την ειρήνη, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες θα είμαστε εκεί για να σας βοηθήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Reuters, New York Times, huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα

0 views0 comments