Ενίσχυση της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας από το Ταμείο Στήριξης των 500 δις

Αυτό θα επιδιώξει η Γερμανική προεδρία.

Στόχος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ είναι η μείωση της εξάρτησης από ασιατικές χώρες σε ιατροφαρμακευτικά προϊόντα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ θέλει να προωθήσει στο διάστημα της επικείμενης γερμανικής προεδρίας σχέδιο για την παραγωγή φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ.

Όπως δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), η πρωτοβουλία του έχει ως στόχο να «περιορίσει τις εξαρτήσεις και να διατηρήσει ή να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία σε ευαίσθητους τομείς», χωρίς όμως να στρέφεται ενάντια στην ιδέα της παγκοσμιοποίησης.

Μέχρι στιγμής παράγονται λόγω του χαμηλού κόστους πολλές δραστικές ουσίες φαρμάκων στην Ασία, για παράδειγμα αντιβιοτικά στην Κίνα και την Ινδία.  Το σχέδιο του υπ. Οικονομίας προβλέπει την ανάπτυξη μεγάλων παραγωγικών μονάδων στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης: Μήνυμα Σόιμπλε στον Κουρτς: Δεν υπάρχει εναλλακτική στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η γερμανική προεδρία θα επιδιώξει να αναθεωρήσει τα σχέδια που παρουσίασε η Κομισιόν πριν ξεσπάσει η κρίση του κοροναϊού αναφορικά με τη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομίας, «να μειώσουμε και να αποφύγουμε μονόπλευρες εξαρτήσεις διαφοροποιώντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.»

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ θα έχει ως στόχο να πετύχει μια όσο το δυνατό γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας των κρατών-μελών. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η γαλλογερμανική πρωτοβουλία των 500 δις ευρώ, τονίζει ο Π. Αλτμάιερ.

Το σχέδιο αυτό ρητά αναφέρεται στη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Πρότυπο της πρωτοβουλίας του Πέτερ Αλτμάιερ είναι δύο ευρωπαϊκά προγράμματα της Γερμανίας για την ανάπτυξη μπαταριών νέου τύπου και ημιαγωγών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από χώρες της Άπω Ανατολής. Ανάμεσα στα κράτη που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα είναι και η Ελλάδα. Πηγή: economico.gr


Δείτε περισσότερα