Εμβόλιο Pfizer: Συμπτώματα γρίπης και hangover οι παρενέργειες-Τι περιγράφουν οι εθελοντές

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου της Pfizer περιγράφουν τις παρενέργειες που είχε στον οργανισμό τους.

Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer είναι κατά 90% αποτελεσματικό και αυτό έχει σκορπίσει την ελπίδα στην ανθρωπότητα για τη νικηφόρα τελική έκβαση του πολέμου κατά του κορονοϊού.

Όμως, ποιες θα είναι οι παρενέργειες του εμβολίου; Αυτοί που μπορούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα τώρα είναι οι εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου. Το εμβόλιο το έχουν λάβει περίπου 43.500 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετώπισαν παρενέργειες αντίστοιχες με αυτές που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης, όπως πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Ωστόσο, όπως είπαν, τα συμπτώματα υποχώρησαν σύντομα. Παραμένει άγνωστο αν πήραν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό.

Μιλώντας στην "Daily Mail" η 45 χρονη Κάρι και ο 44χρονος Γκλεν περιγράφουν τι ένιωθαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Η Κάρι από το Μισσούρι ανέφερε ότι μετά την έγχυση της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο εμφάνισε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στο σώμα της. Οι παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης, έγιναν χειρότερες μετά τη δεύτερη δόση, τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε.

Είπε ότι προσφέρθηκε να γίνει εθελόντρια γιατί αισθάνθηκε ότι είναι καθήκον της ως πολίτη και η χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer την έκανε να αισθανθεί περήφανη. Εξήγησε επίσης ότι είδε τόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν και έτσι πήρε την απόφαση. "Ο καθοριστικός παράγοντας για μένα είναι να μην χαθούν άλλες ζωές και να πάρουμε την ζωή μας πίσως", είπε χαρακτηριστικά.

Ο 44χρονος Γκλεν Ντίσιλντς είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα βαρύ hangover αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν.

Παράλληλα, δηλώνει ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό λέγοντας χαρακτηριστικά: "Οι πρώτες αναμνήσεις του παππού μου ήταν οι καμπάνες που χτυπούσαν και σήμαιναν τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας φρικτός πόλεμος και οι άνθρωποι αισθάνθηκαν τεράστια αγαλλίαση όταν τελείωσε. Κάπως έτσι αισθάνθηκα κι εγώ. Αισθάνομαι ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της φρικτής κατάστασης".

Μια άλλη εθελόντρια δήλωσε στο CBS ότι η διαδικασία ήταν πανεύκολη. Η έγχυση του εμβολίου έγινε στο μπράτσο της και η ίδια δεν μάτωσε καθόλου. Πάντως δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό ή το εικονικό εμβόλιο, ωστόσο εξήγησε ότι η διαδικασία είναι ίδια, αφού έδωσε δείγμα αίματος, ούρων, τη ζύγισαν, τη θερμομέτρησαν, τη ρώτησαν για το ιατρικό της ιστορικό.

Πηγή: thetoc.gr


Δείτε περισσότερα νέα

69 views0 comments