Εμβόλιο Moderna: Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ενδιάμεσες συστάσεις έδωσε η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας Moderna (Moderna mRNA-1273).

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του Κορονοϊού έχει το υγειονομικό προσωπικό και οι ηλικιωμένοι. Όσο περισσότερα εμβόλια διατίθενται σε κάθε χώρα, τόσο πιο εκτεταμένοι θα είναι και οι εμβολιασμοί, δίνοντας πάντα προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες. Όπως αναφέρεται με σαφήνεια, το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, το άσθμα. Ακόμη, χωρίς επιφύλαξη μπορούν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο, άτομα με νόσους που σχετίζονται με τα νεφρά, το ήπαρ, τους πνεύμονες ή άτομα που έχουν σταθερές και ελεγχόμενες λοιμώξεις.

Σχετικά με τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, αναφέρει ότι ο εμβολιασμός τους θα πρέπει να γίνεται μετά από κατάλληλη ενημέρωση και συμβουλές από τους γιατρούς που τους παρακολουθούν. Ομοίως, τα άτομα που έχουν HIV (AIDS) θα πρέπει να έχουν έγκριση από τον γιατρό τους για το αν μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο της Moderna. Τέλος, οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο ενώ δεν χρειάζεται η διακοπή του θηλασμού μετά τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, οι θηλάζουσες δεν αναφέρονται ως άτομα με προτεραιότητα εκτός αν ανήκουν σε ειδική κατηγορία όπως πχ το υγειονομικό προσωπικό.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Moderna…

Οι έγκυες γυναίκες σύμφωνα με την ομάδα SAGE δεν μπορούν να κάνουν αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο εκτός αν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης από Κορονοϊό για λόγους όπως ο εργασιακός τους χώρος. Τα άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όχι γενικά αλλά ειδικά σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου, αυτονόητα δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Το ίδιο ισχύει και για ηλικιωμένα άτομα με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και για άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική άδεια.

Η SAGE συνιστά τη χρήση του εμβολίου Moderna mRNA-1273 σε ένα πρόγραμμα δύο δόσεων (100 μg, 0,5 ml το καθένα) σε χρονική απόσταση 28 ημερών. Εάν είναι απαραίτητο, το διάστημα μεταξύ των δόσεων μπορεί να παραταθεί σε έως και 42 ημέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και αυτό το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον ΠΟΥ για χρήση έκτακτης ανάγκης, έχει υποβληθεί σε έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Ιατρικό Οργανισμό (EMA) και κατά συνέπεια πληροί τα κριτήρια του ΠΟΥ για να εξεταστεί από την SAGE. Όπως συνιστά η επιτροπή SAGE όλοι οι εμβολιασμένοι πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. Εκείνοι που εμφανίζουν άμεση σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση πρέπει να μην λαμβάνουν επιπλέον δόσεις. Όσο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna, έχει αποδειχθεί ότι έχει αποτελεσματικότητα περίπου 92% στην προστασία έναντι του Κορονοϊού, ξεκινώντας 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

95 views0 comments