Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σε τι διαφέρει, πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται στις 11 Μαρτίου.

Ένα ακόμα εμβόλιο πρόκειται να προστεθεί σύντομα στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο κατά του πανδημικού κοροναϊού -το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στις 27 Φεβρουαρίου και αναμένεται να λάβει το πράσινο φως στην Ευρώπη στις 11 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προπαραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις, με προοπτική για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα αναμένει «πιθανή ποσότητα» 4,7 εκατομμυρίων δόσεων. Οι πρώτες παραδόσεις στην ΕΕ αναμένονται στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Μία δόση αντί για δύο

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της J&J, το οποίο αναπτύχθηκε από την βελγική θυγατρική της Janssen, είναι ότι απαιτεί μόνο μία δόση, αντί για δύο όπως τα άλλα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ (AstraZeneca, Pfizer, Moderna).

Τι περιέχει

Το εμβόλιο της J&J βασίζεται χονδρικά στην ίδια τεχνολογία με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και το ρωσικό Sputnik V.

Περιέχει έναν γενετικά τροποποιημένο αδενοϊό ο οποίος δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, αναγκάζει όμως τον ανθρώπινο οργανισμό να παραγάγει την πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον κοροναϊό να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.