Εμβόλιο: Οδηγίες των Αμερικανών για άτομα με αλλεργίες


Καθησυχαστικές είναι οι συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργιολόγων/Ανοσολόγων σε ότι αφορά στις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια κατά της λοίμωξης COVID-19 και προτρέπουν σε ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αλλεργιολόγων/Ανοσολόγων έδωσε οδηγίες ακόμη σε πρακτικά ζητήματα εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer–BioNTech COVID-19 και προτείνει λύσεις και για αρνητικά σενάρια εμφάνισης αλλεργίας. Οι οδηγίες έχουν ως εξής:

  1. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια, είναι σπάνιες, με την πιθανότητα αναφυλακτικής αντίδρασης να υπολογίζεται σε 1.31 ανά εκατομμύριο εμβολιασμούς.

  2. Άτομα με κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, τρόφιμα, εισπνεόμενα, έντομα και στο λατεξ δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο των Pfizer–BioNTech COVID-19 από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν για τα οφέλη του εμβολίου σε σχέση με το κίνδυνο.

  3. Tο εν λόγω εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε δομή παροχής υγείας καθώς εκεί η αναφυλακτική αντίδραση να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όλοι όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να παρακολουθούνται για 20-30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό για οποιαδήποτε αντίδραση. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με χορήγηση επινεφρίνης ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

  4. Tο συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστή αλλεργία στη PEG (polyethylene glycol), το οποίο είναι έκδοχο του εμβολίου το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία.

  5. Δεδομένα σχετικά με κίνδυνο σε άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε προηγούμενο εμβολιασμό και η σύνδρομο διαταραχής μαστοκυτάρων (ιδιοπαθή αναφυλαξία), είναι πολύ περιορισμένα και σε εξέλιξη. Η απόφαση για τον εμβολιασμό πρέπει να αναληφθεί από εσάς μαζί με τον γιατρό σας, ζυγίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους.

  6. Tο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech COVID-19 δεν είναι ένα εμβόλιο με ζωντανό ιό (μολυσματικό), και μπορεί να χορηγηθεί σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Οι θεράποντες θα πρέπει να ενημερώσουν τέτοιους ασθενείς για την πιθανότητα μειωμένης ανοσοαπάντησης στο εμβόλιο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα σε αυτή τη φάση εάν τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα ανταποκριθούν ανοσολογικά στο εμβόλιο και θα προστατευτούν από την COVID-19.

  7. Αν έχετε απορίες σχετικές με τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο επικοινωνήστε με ειδικό αλλεργιολόγο/ανοσολόγο.

Πηγή: virus.com.gr


Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πιθανό να εμβολιαστούν πριν το τέλος του 2020


Πρόγραμμα εμβολιασμών κατά κοροναϊού στην Ελλάδα-Πώς κλείνονται τα ραντεβού


Δείτε περισσότερα νέα

72 views0 comments