Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Εντός Δεκεμβρίου ανοίγουν τα ραντεβού

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό.

Εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η χορήγηση του εμβολίου κατά covid19 και στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Η πλατρφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται η παραλαβή των παιδικών εμβολίων.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, προτεραιότητα θα δοθεί στα παιδιά:

  • Με υποκείμενα νοσήματα,

  • Με χρόνια νοσήματα,

  • Ανοσοκαταστολή,

  • Παιδιά που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή,

  • Με χρόνια βρογχίτιδα και

  • Με μεγάλη παχυσαρκία.

Η δόση για τα παιδιά 5-11 ετών είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους. Δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε τα εξής: Από τα 2.000 παιδιά εμβολιάστηκαν τα 1.305. Από αυτά νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που έλαβαν εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα τα στοιχεία της αποτελεσματικότητος του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και οι συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ηπίων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Την ίδια ώρα ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες εκτός από τους άνω των 60 ετων. Το θέμα θα συζητηθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 16 Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είμαστε έτοιμοι «ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε».

Και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Mega τόνισε:

«Ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό και θέσαμε στους υγειονομικούς. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μια ισορροπία πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό το οποίο κρίνουμε είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία (οι άνω των 60 ετών), έχουν ένα βασικό κριτήριο. Είναι η ηλικιακή ομάδα οριζόντια που παράγει τις μεγαλύτερες νοσηλείες και δυστυχώς αυτοί οι συνάνθρωποι μας είναι που βρίσκονται στις ΜΕΘ και καταλήγουν», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Επίσης, στο τραπέζι είναι και η επιλογή, να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα ακόμη χαμηλότερα από τα 60 έτη, στα 50 έτη. Πηγή: healthview.gr


Δείτε περισσότερα νέα

12 views0 comments