Ελληνοτουρκικά: Η κατάσταση δεν είναι τόσο ήρεμη όσο φαίνεται

Η υπόκωφη ένταση, το βέτο της Λευκωσίας και η επιμονή της Μέρκελ να στηρίζει τον Ερντογάν.

Η κατάσταση δεν είναι τόσο ήρεμη όσο φαίνεται και γι αυτό δεν ανακοινώθηκε χθες, όπως αναμενόταν, η έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Σήμερα στο ΝΑΤΟ θα επαναληφθεί ο ελληνοτουρκικός “τεχνικός” διάλογος, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται στη διπλωματική ιδιόλεκτο. Και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, στα τελευταία της μέτρα μάλλον, για την ενεργοποίηση του κόκκινου τηλεφώνου Αθήνας-Αγκυρας που θα επιτρέψει την απευθείας συνεννόηση την κρίσιμη στιγμή προκειμένου να μην υπάρχει επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα βάζει αυθαίρετα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και οι συνομιλητές της στο ΝΑΤΟ δείχνουν κατανόηση παρά την κατηγορηματική άρνηση της ελληνικής πλευράς να συζητήσει οποιοδήποτε σχετικό θέμα.

Η κατάσταση δεν είναι τόσο ήρεμη όσο φαίνεται

Η κατάσταση δεν είναι τόσο ήρεμη όσο φαίνεται και γι αυτό δεν ανακοινώθηκε χθες, όπως αναμενόταν, η έναρξη των διερευνητικών επαφών.

  • Στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Λευκωσία κατέστησε σαφές ότι θα αντιδράσει με βέτο κατά των κυρώσεων της ΕΕ στη Λευκορωσία εφόσον δεν αποφασιστεί επιβολή περισσότερων κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη παράνομη δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει: Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ριφθεί ο κύβος για τα ευρωτουρκικά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ θέλει να προστατεύσει την Άγκυρα και θεωρεί ότι με την απόσυρση του Ορουτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ο Ρ. Τ. Ερντογάν έκανε μια κίνηση καλής θέλησης για την οποία πρέπει να ανταμειφθεί.

Διαβάστε ακόμη: Ιταλική κραυγή: «Το Καστελόριζο είναι η Ευρώπη, το προασπιζόμαστε με νύχια και με δόντια»

Οι παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα θα ενταθούν

Η Α. Μέρκελ έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει καταφέρει να τον πείσει να επιμείνει μέχρι τέλους στο βέτο.

Η Αθήνα θα στηρίξει τη Λευκωσία σε κάθε περίπτωση, παρόλο που τα θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως “πακέτο” από τη στιγμή που ο τουρκικός στόλος έφυγε από τις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές, κάτι που δεν συνέβη στην Κύπρο.

Τα επόμενα 24ωρα οι διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο θα είναι εντατικές και η παρεμβατικότητα του ξένου παράγοντα, γερμανικού και αμερικανικού, θα ενταθεί. Πηγή: economico.gr


Δείτε περισσότερα νέα

54 views0 comments