Ελλάδα: η μεγάλη «κερδισμένη» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Η ενίσχυση του ΑΕΠ θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.

Νέες συνθήκες στην Ελληνική οικονομία δημιουργεί η πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών που πλήττονται από την πανδημία. Και ενώ η πρόταση αυτή έχει μπει σε διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης, ώστε οι τελικές αποφάσεις να παρθούν από τους ηγέτες των “27”, τρέχουν παράλληλα εκτιμήσεις για την πραγματική οικονομική επίδρασή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Oxford Economics  εφάρμοσε οικονομικά μοντέλα πρόγνωσης των θετικών επιπτώσεων στα κράτη μέλη με την προϋπόθεση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί όπως έχει περιγραφεί από την Κομισιόν.

Όπως εκτιμά, η πλήρης υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα προκαλέσει ουσιαστική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε όλες της οικονομίες της Ευρωζώνης. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνης θα δεχθεί μια βοήθεια το 2021 που θα κινηθεί από +1,2% και πάνω.

Η ισχυρότερη θετική επίδραση όμως αφορά τις χώρες του Νότου, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την πρόσθετη θετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο ζωής του Ταμείου Ανάκαμψης (μέχρι το 2024).

Η Ελλάδα εμφανίζεται να δέχεται τη μεγαλύτερη θετική επίδραση από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης, με το όφελος εκφρασμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι σχεδόν διπλάσιο από την δεύτερη Ισπανία στον πίνακα των ωφελούμενων:

Πηγή: economico.gr


Δείτε περισσότερα

12 views0 comments