Εκπρόσωπος Κομισιόν: Δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία διάθεσης των εμβολίων για τον κορωνοϊό

Για την ώρα, δεν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε την ημερομηνία παραλαβής των δόσεων του εμβολίου, τόνισε η κ. Loonela.

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vivian Loonela, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με σημερινές αναφορές του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο θα διατεθεί τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα.

"Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία", σχολίασε η κ. Loonela, λέγοντας πως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να διατεθούν τα εμβόλια όσο το δυνατό πιο σύντομα, αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Τόνισε πως η "Κομισιόν" διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη-μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca, ώστε να παραλάβει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου συν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις σε επόμενη φάση.

Είπε πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί. Υπενθύμισε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης. 

"Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια θα πληρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες", επισήμανε η κ. Loonela.

Για την ώρα -τόνισε- δεν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε την ημερομηνία παραλαβής των δόσεων του εμβολίου. Πηγή: iatronet.gr


Δείτε περισσότερα

9 views0 comments