Δρομολογείται η εξαίρεση των εμβολίων από τον κλειστό προϋπολογισμό του φαρμάκου

Σημαντικές εξελίξεις στη φαρμακευτική πολιτική ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Μέτρα για τη μείωση του clawback.

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων η τρέχουσα, όσον αφορά στην φαρμακευτική πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας φαίνεται να έχει κλείσει το θέμα της εξαίρεσης των εμβολίων από το clawback μεθοδεύοντας και άλλες επίσης κινήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επιβαρύνεις των εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός συναντήθηκε χθες με στελέχη εταιρειών που διακινούν εμβόλια στη χώρα μας και τους ενημέρωσε για την εξαίρεση της δαπάνης των εμβολίων από τη συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Η κίνηση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα του φαρμακευτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, καθώς συμβάλλει στην ραγδαία αύξηση του clawback.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), αν δεν ληφθούν μέτρα αναστολής της ξέφρενης πορείας της δαπάνης, η υπέρβαση δηλ. το clawback, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ φέτος στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή το ποσό που αποζημιώνει η πολιτεία, παραμένει σταθερή εδώ και τέσσερα χρόνια. «Αν ακολουθηθεί αυτή η πρακτική θα τεθεί εφέτος ζήτημα για την επάρκεια των εμβολίων», είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολ. Παπαδημητρίου. Μεταξύ, λοιπόν, των κινήσεων που έχουν προταχθεί είναι και η δημιουργία διαφορετικών προϋπολογισμών για τα εμβόλια και για την κάλυψη των ανασφαλίστων σε φάρμακα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για αναπροσαρμογές και μάλιστα στο πλαίσιο της ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το Μάιο, είχε αναφέρει πως κεντρική βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην καταβληθεί clawback για τα εμβόλια για το 2020.

Τη νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, που εξαιρεί το κονδύλι των εμβολίων από τη συνολική εξωνοσοκομειακή δαπάνη από το 2020 φαίνεται να κοινοποίησε στους εκπροσώπους της αγοράς χθες ο υπουργός. Εκτιμάται δε ότι το ύψος του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να προκύψει μετά από διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων κινείται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται ριζικές αλλαγές σε φάρμακα, ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ μετά τον κορονοϊό.

Άλλωστε και η δαπάνη των εμβολίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, όπως συμβαίνει και με την πραγματική συνολική φαρμακευτική δαπάνη, αποτέλεσμα των αναγκών που πολλαπλασιάζονται. Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τη δαπάνη των εμβολίων να διαμορφώθηκε πάνω από 160 εκατ. ευρώ το 2019, από περίπου 135 εκατ. ευρώ το 2018.

Εκτιμάται, λοιπόν, πως η διάταξη μπορεί να έρθει ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.,το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Επίσης η κυβέρνηση φέρεται να αξιοποιεί τη δυνατότητα που παρέχει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια, η οποία προβλέπει και χρηματοδοτική στήριξη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κονδύλι της δαπάνης των εμβολίων που θα προκύψει δεν θα περιλαμβάνει το αναμενόμενο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, για το οποίο αναμένεται να εξεταστεί η αύξηση του προϋπολογισμού μετά την έγκριση του για κυκλοφορία.

Τέλος να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Πέμπτη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα δεχθεί τους επικεφαλής των φορέων εκπροσώπησης του κλάδου, δηλαδή ΣΦΕΕ, ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) και PIF (Pharma Innovation Forum).

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να ενημερώσει για τις επικείμενες κινήσεις πιθανότατα και για τις προθέσεις της σχετικά με το rebate εισόδου στη θετική λίστα 25%. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

28 views0 comments