Διπλωματικός «πυρετός» και «κούρσα» για συσπείρωση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν και επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ στην Αθήνα.

Συνάντηση στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην Κορσική θα έχουν την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο ευρύτερο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για συσπείρωση και αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας -ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα θα βρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου να επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Επί τάπητος έχουν ήδη τεθεί οι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία τάχθηκε και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Άγκυρα για τις επιλογές που θα εξετάσει η ΕΕ.

Σαφές μήνυμα, αλλά και προειδοποίηση προς την Άγκυρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία και Αυστρία. Ο κ. Μισέλ είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, καλώντας την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις -ωστόσο υπογράμμισε πως επιθυμία της ΕΕ είναι να έχει εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα. Από πλευράς του ο Ερντογάν ζήτησε αμεροληψία από την ΕΕ, αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας για κινήσεις που, σύμφωνα πάντα με την Τουρκία, «κλιμακώνουν την ένταση». Πηγή: huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα νέα

7 views0 comments