Διαψεύδει η Αθήνα τα περί συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για συνομιλίες

Τι απαντά στον Στόλτενμπεργκ.

Για συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά από μεσολάβησή του, για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο και δημιουργία μηχανισμών αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο, με επίσημη δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ελληνικές διπλωματικές πηγές ωστόσο να διαψεύδουν ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει να προσέλθει στο "τραπέζι".

Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τονίζει:

"Μετά από επαφές μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να εισέλθουν σε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του NATO προκειμένου να δημιουργήσουν μηχανισμούς στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και δυστυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το NATO είναι σημαντικό πεδίο διαπραγματεύσεων για όλα τα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για την εξεύρεση λύσης στις εντάσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης εντός της Συμμαχίας".

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι "πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα", ανέφεραν οι πηγές.

Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου", καταλήγουν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ιστότοπο hellasjournal.com του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ φέρεται να είχε παραδώσει σε στρατιωτικούς ακολούθους στις Βρυξέλλες πρόταση για θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, χωρίς όμως να έχει συνεννοηθεί με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ υποστηρίζεται και από τη χώρα μας

Με την ρήση ότι η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ "υποστηρίζεται επίσης από τη χώρα μας", το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καλεί την Ελλάδα να υποστηρίξει αυτή την κίνηση και να καθίσει στο τραπέζι των "στρατιωτικών-τεχνικών διαπραγματεύσεων", σημειώνοντας βέβαια ότι η Τουρκία είναι έτοιμη "για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

"Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων μεταξύ θαλάσσιων και αεροπορικών στοιχείων.

Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται επίσης από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών-τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας.

H αποκλιμάκωση (de-confliction [σ.σ. όρος που χρησιμοποίησε ο Στόλτενμπεργκ]) αποτελεί το επίκεντρο αυτών των διαπραγματεύσεων και όχι η επίλυση διμερών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, άλλωστε σχετίζεται με τις ρυθμίσεις που συζητήθηκαν κατά το παρελθόν σε διμερές επίπεδο μεταξύ των στρατιωτικών αρχών των δύο χωρών. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να βρει μόνιμες λύσεις σε όλα τα ζητήματα μεταξύ μας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία που θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ και η Ελλάδα που αναβαθμίζεται

Ερντογάν σε Μέρκελ: Απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την "εγωιστική και άδικη" Ελλάδα

O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν εξάλλου νωρίτερα τηλεδιάσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι "είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες και ότι η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και οι χώρες που τις υποστηρίζουν έχουν λάβει μέτρα για την κλιμάκωση του αδιεξόδου και της έντασης".

Ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μέρκελ να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος που προκαλείται, σύμφωνα με τον ίδιο, "από τα βήματα που βλάπτουν την περιφερειακή ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα και τις χώρες που την υποστηρίζουν".

Πηγή: capital.gr


Δείτε περισσότερα νέα

3 views0 comments