Διακανονισμός μαμούθ 11 δις δολ. για την Bayer

Η Bayer «κληρονόμησε» το πρόβλημα με την εξαγορά της Monsanto το 2018 έναντι 54 δις δολαρίων.

Ο μεγαλύτερος διακανονισμός στην ιστορία της φαρμακευτικής αγοράς στις ΗΠΑ βρίσκεται στο τελικό του στάδιο. O γερμανικός κολοσσός της Bayer αποδέχεται να καταβάλει ένα ποσό που θα αγγίξει τα 11 δις δολάρια για να θέσει τέρμα σε χιλιάδες αγωγές, που συνδέονται με την εξαγορά της Monsanto.

Θυμίζουμε ότι οι αγωγές αφορούν το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, το οποίο περιέχει την ουσία glyphosate, η οποία κατηγορείται για καρκίνο σε περίπου 125.000 αγωγές. Η Bayer «κληρονόμησε» το πρόβλημα με την εξαγορά της Monsanto το 2018 έναντι 54 δις δολαρίων.

Διεβάστε επίσης: Με εξωδικαστικό συμβιβασμό έκλεισε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ

Η Bayer αρνείται ότι υπάρχει αδίκημα, αλλά συμφώνησε να επιλύσει εξωδικαστικά τις εκκρεμείς αγωγές εναντίον της. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα καταβάλει 8,8 έως 9,1 δις δολ. σε μετρητά για την επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων και θα διαθέσει 1,25 δις δολ. για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή εναντίον της.

Η τεράστια συμφωνία δεν αποτελεί έκπληξη αφού το Bloomberg από το Μάιο είχε αποκαλύψει ένα προσχέδιο του διακανονισμού ύψους περίπου 10 δις δολαρίων. Αν ο διακανονισμός φθάσει στα 11 δις -όπως αναμένεται- θα είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της φαρμακευτικής αγοράς μετά τη συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας Purdue το 2019 για να τερματίσει αγωγές για τα οπιοειδή φάρμακά της. Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση το Σεπτέμβριο, αφού δέχθηκε να καταβάλει περίπου 10 δις δολ.

Πάντως, η Bayer δεν αναμένεται να μείνει πολύ στην πρώτη θέση του ντροπιαστικού καταλόγου. Σύντομα, αναμένεται ο διακανονισμός, που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία TEVA -επίσης για κατάχρηση οπιοειδών φαρμάκων- το συνολικό ύψος της οποίας αναμένεται να φθάσει τα 23 δις δολάρια!

Η TEVA φέρεται ότι εμπλέκεται και σε μία άλλη υπόθεση συμμετοχής σε “καρτέλ” με στόχο τον καθορισμό των τιμών σε τουλάχιστον 80 δερματολογικά φάρμακα. Στην ίδια υπόθεση φέρονται ότι συμμετείχαν και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Sandoz της Novartis, η Mylan και η Pfizer.

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα

4 views0 comments