Δημήτρης Δέμος στο HealthReport.gr: Επενδύσεις, Παραγωγή μονοκλωνικών και νέες θέσεις εργασίας

Συνέντευξη Δημήτρη Δέμου, Διευθύνοντα Συμβούλου της DEMO ABEE στη Δήμητρα Ευθυμιάδου. Τι λέει για επενδύσεις, για την παραγωγή μονοκλωνικών στην Ελλάδα και για τις νέες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας DEMOABEE ότι θα προχωρήσει σε μία επένδυση μαμούθ ύψους 356 εκατ. ευρώ που αποτελεί ένα μέρος του πολυδιάστατου επενδυτικού της πλάνου για τη χρονική περίοδο 2021-2027. Μία επένδυση που θα συμβάλει δραστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας καθώς εκτός των άλλων θα προσφέρει και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα σε μία περίοδο όπου λόγω της πανδημίας, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι κυρίαρχα στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ABEE δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, στο Κρυονέρι Αττικής όπου εκτός των άλλων θα αναπτυχθεί και μία πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες

Δείτε αναλυτικά τι λέει στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο HealthReport.gr:

1. Ερ: Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας αλλά και μίας οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια, αποφασίσατε να κάνετε μία πολύ μεγάλη επένδυση στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί επενδύετε μέσα στην κρίση στον τομέα της βιοτεχνολογίας;

Απ: Με το επενδυτικό της πλάνο η DEMO στοχεύει να οδηγήσει τις εξελίξεις και στον τομέα των νέων τεχνολογιών, καθώς όλο και συχνότερα ο 21ος αιώνας αναφέρεται ως ο αιώνας της βιοτεχνολογίας.

H χώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης στον τομέα αυτόν, καθώς η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Το γεγονός ότι η χώρα μας έμεινε πίσω από τις εξελίξεις της Βιοτεχνολογίας, την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, δημιούργησε και ένα έλλειμμα τεχνογνωσίας αλλά και τη φυγή στο εξωτερικό όσων επιστημόνων ήθελαν να ασχοληθούν και να εργαστούν στον τομέα αυτό.

Επιπλέον, η τρέχουσα ακόμα πανδημία της νόσου COVID-19 και οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν και συνεχίζουν να παρατηρούνται ανά την υφήλιο, ακόμα και σε βασικά φάρμακα, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατέδειξαν την μεγάλη σημασία που έχει για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών υγείας που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, η τοπική παραγωγή φαρμάκων.

Στη λίστα των βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ ήδη έχουν ενταχθεί βιολογικά θεραπευτικά προϊόντα ενώ καθώς οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μέρος της πρότυπης περίθαλψης για όλο και περισσότερες ασθένειες, πιθανές ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο σύστημα υγείας συνολικά όσο και στους ασθενείς σε προσωπικό επίπεδο.

2. Ερ: Τι θα αφορά πιο συγκεκριμένα η επένδυση της DEMO στη Βιοτεχνολογία;

Απ: Η DEMO, μελετώντας τις εξελίξεις στον χώρο της Βιοτεχνολογίας, τους νέους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και την αναγκαιότητα να αποκτήσει τεχνογνωσία στην νέα αυτή τεχνολογία, αποφάσισε να δράσει δυναμικά και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, ώστε η Ελλάδα να ανήκει, και αυτή, στην μικρή ομάδα χωρών που έχει δυνατότητα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Για το σκοπό αυτό:

Θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, στο Κρυονέρι Αττικής εντός του οποίου θα εγκατασταθούν τα Εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και μία πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.

Επιπλέον στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, θα δημιουργήσει μία Βίο-Ακαδημία Φαρμάκων. Ένα μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό με τεχνογνωσία που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία. Η έναρξη της Βιο-Ακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενώ οι επιστήμονες από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό καθώς και για τον σχεδιασμό της συνολικής εγκατάστασης.

3. Ερ: Όλοι εν μέσω πανδημίας μιλούν για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Εσείς τι θα παράξετε;

Απ: Όταν ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022 οι εγκαταστάσεις και εκπαιδευτεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, η DEMO σχεδιάζει την έναρξη Έρευνας και Ανάπτυξης 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 και μετά. Με τις ανωτέρω επενδύσεις στην Βιοτεχνολογία, η DEMO συμβάλει ποικιλοτρόπως στην Εθνική Οικονομία, καθώς δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, συμβάλει στο Βrain Gain της χώρας με Επιστημονικό Δυναμικό υψηλής κατάρτισης και δημιουργεί τους νέους επιστήμονες του μέλλοντος για την παραγωγή φαρμάκων στην χώρα.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας της DEMO


4. Ερ: Θεωρείτε ότι με την επένδυση αυτή θα ανακόψετε σε έναν βαθμό και το κύμα του Βrain Drain που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα πως πιστεύετε ότι θα συμβάλει στην οικονομία της χώρας;

Απ: Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε επιστροφή επιστημόνων στη χώρα μας. Και αυτό διότι οι ερευνητές στον χώρο της υγείας, θα μπορούν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βίο-τεχνολογικών φαρμάκων, ενώ πολλές start up εταιρίες του εξωτερικού θα έχουν την δυνατότητα να παράξουν τις δοκιμαστικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την ευκαιρία στην χώρα μας να αυξήσει τα έσοδα της και στον χώρο των κλινικών δοκιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στη Βιοτεχνολογία θα συμβάλουν στην οικονομία της χώρας μας, καθώς είναι μέρος του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου της DEMO, για τη χρονική περίοδο 2021-2027, ύψους 356 εκατ. ευρώ.

5. ΕΡ: Τι περιλαμβάνει συνολικά το επενδυτικό σας πλάνο, εκτός από τον τομέα της Βιοτεχνολογίας, και πότε θα υλοποιηθεί;

Απ: Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν σάρκα και οστά, στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων και της Ε&Α.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η DEMO ολοκληρώνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, δύο παραγωγικές μονάδες, στο Κρυονέρι Αττικής, για επέκταση της παραγωγής της σε ενέσιμη αντιβίωση σε πλαστικό περιέκτη και λυόφιλα προϊόντα.

  • Παράλληλα προχωρά στην ανέγερση ενός νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στην Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας. Το νέο αυτό βιομηχανικό συγκρότημα θα αποτελείται από 4 μο