Δέκα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους-επιχειρήσεις


Δέκα μέτρα που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς αλλά και άνεργους περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, στη Βουλή, στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης των εγχώριων επιχειρήσεων και εργαζόμενων για το Φθινόπωρο.

Υπό το φόβο της δραματικής αύξησης της ανεργίας το οικονομικό επιτελείο -που δέχεται πιέσεις από την πλευρά των κοινωνικών φορέων για περαιτέρω πρόνοιες με στόχο την ανάσχεση των σαρωτικά αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού- κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου με επεκτάσεις μέτρων που ήδη εφαρμόζονται αλλά και νέα μέτρα για εργαζόμενους γονείς αλλά και για μισθωτούς που θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

Από αυτά, ξεχωρίζουν η νέα, διορθωμένη διάταξη για την αναπλήρωση μέρους των ημερών απουσίας του μισθωτού από την εργασία του λόγω υποχρεωτικής καραντίνας, η διαδικασία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με συμβάσεις σε αναστολή αλλά και η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Παράλληλα, αλλάζει εκ νέου το χρονοδιάγραμμα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, με τις διαδικασίες να ξεκινούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020 και να ολοκληρώνονται εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου 2021.

Διαβάστε ακόμη: Τα παιδιά και τα μάτια μας!

Αναλυτικά, το νέο φθινοπωρινό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

1. Νέα διάταξη για την προληπτική καραντίνα. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου κι εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά την διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

2. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοιό που θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος. Για την λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Αν και δεν θα νοσούν κατ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.

3. Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Δεν αποκλείεται, με επόμενη νομοθετική παρέμβαση, να υπάρξει παράταση του μέτρου έως και το τέλος του χρόνου, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων

Πηγή euro2day.gr, Κέρδος online


Δείτε περισσότερα νέα