Για ποιους λόγος δεν κάνουν το εμβόλιο οι ανεμβολίαστοι-Τι δείχνει νέα έρευνα


Τον «εκβιαστικό» χαρακτήρα των μέτρων προφασίζεται η πλειονότητα των ανεμβολίαστων σε έρευνα της Focus Bari | YouGov για την άρνησή της να θωρακιστεί έναντι της πανδημίας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έπονται τα επιχειρήματα περί αμφισβήτησης της ασφάλειας των εμβολίων.

Προφάσεις εν αμαρτία μοιάζουν οι δικαιολογίες των ανεμβολίαστων που κατά 65% επικαλούνται εκβιαστικά μέτρα, ενώ για μήνες δεν υπήρχε κανενός είδος πίεση για τον εμβολιασμό, καθώς ακόμη δεν είχε θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένους επαγγελματίες και τους πολίτες άνω των 60 ετών. Μικρότερη ομάδα δικαιολογεί την απόφασή της προτάσσοντας τις αμφιβολίες του για τα εμβόλια. Ως προς την γεωγραφία, οι Θεσσαλονικείς δείχνουν πιο αρνητικοί (13%) και πιο διστακτικοί (10%) σε σχέση με τους κατοίκους της Αθήνας (11% και 7%, αντίστοιχα) και της περιφέρειας (8% και 9%).

Απορίας άξιο είναι πως το 57% δηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είναι δοκιμασμένο / είναι πειραματικό, ενώ περισσότερες από 10 δισ. δόσεις παγκοσμίως και 18 εκατ. στην Ελλάδα. Επισήμως, μόνο ένας θάνατος έχει συνδεθεί με τον εμβολιασμό, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει πάνω από 20.000 Έλληνες από covid-19.

Το τελευταίο χρόνο, η Focus Bari | YouGov πραγματοποίησε οκτώ Πανελλαδικές Έρευνες παρακολουθώντας την αναλογία των εμβολιασμένων, θετικά διακείμενων, σκεπτικών και αρνητικά διακείμενων Ελλήνων προς το εμβόλιο κατά του Covid-19. Η τελευταία μέτρηση διενεργήθηκε μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1002 Ελλήνων 18-74 χρόνων.

Αξιοσημείωτο είναι πως η αναλογία των εμβολιασμένων/θετικών να κάνουν το εμβόλιο Ελλήνων παρουσιάζει σταθερή άνοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021. Σημειώνεται ότι παραμένει σταθερή/οριακά αυξανόμενη στις τρεις τελευταίες μετρήσεις, αύξηση που προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ηλικίες. Η εικόνα στο τέλος του 2021 δείχνει πως λίγο περισσότεροι από 4 στους 5 Έλληνες έχουν ήδη κάνει/έχουν ραντεβού/θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο. Οι νεαρές ηλικίες (έως 44 χρόνων) παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά των διστακτικών, και μια σταθερή αναλογία «αρνητών» βρίσκεται σε όλες τις ηλικίες. Για τους αρνητές, ο κυριότερος λόγος είναι η άρνηση να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά (65%) και ακολουθούν χαμηλότερα οι αμφισβητήσεις περί του εμβολίου και των επιπτώσεών του στην υγεία. Πηγή: virus.com.gr Δείτε περισσότερα νέα

23 views0 comments