Για πάντα νέοι: Ο δρόμος για μακροζωία και την καλύτερη ζωή


Ενώ η ανθρώπινη πρόοδος είναι γενικά δύσκολο να μετρηθεί, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο έχουμε προχωρήσει σαφώς και με συνέπεια ως είδος: η βιολογική υγεία.

Τα τελευταία 150 χρόνια, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί με σταθερό ρυθμό περίπου 2,5 ετών ανά δεκαετία, και σήμερα ένα νεογέννητο μωρό από οπουδήποτε στον κόσμο αναμένεται να ζήσει περισσότερο από το διπλάσιο από ό,τι αν γεννιόταν το 1870.

Εάν αυτές οι ιστορικές τάσεις συνεχίζονταν, θα μπορούσαμε να δούμε το μέσο προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται άλλα 5 χρόνια τις επόμενες δύο δεκαετίες, από 73 σε 78 παγκοσμίως και από 79 σε 84 στις Ηνωμένες Πολιτείες -ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα από μόνο του. Όμως, χάρη στην τεχνολογία και την ολοένα αυξανόμενη κατανόησή μας για το ανθρώπινο σώμα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η μακροζωία θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη πιο γρήγορα.

«Το ενενήντα θα μπορούσε να είναι τα νέα 40 στο εγγύς μέλλον», λέει ο Δρ. Michael Roizen, ομότιμος επικεφαλής ευεξίας στην κλινική του Κλίβελαντ, συγγραφέας και ειδικός στη μακροζωία.

«Και το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί κάπου μεταξύ 25 και 35 ετών την επόμενη δεκαετία».

Οι αυξήσεις της μακροζωίας που έχουμε δει μέχρι στιγμής οφείλονται κυρίως σε βελτιώσεις στην μητρική υγεία, τη χειρουργική και τη διαχείριση ασθενειών. Και σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί επισημαίνουν θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να κάνουμε, οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση των πιθανοτήτων για μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή. Αυτές οι βασικές αρχές περιλαμβάνουν πράγματα όπως η άσκηση, ο ύπνος, η διαχείριση του άγχους, η διατροφή και η ανθρώπινη διασύνδεση.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Αλλά και η τεχνολογία έχει να παίξει ένα ρόλο. Καθώς καταλαβαίνουμε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο και τι προκαλεί την άνθηση του ανθρώπινου σώματος, ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή.

“Όχι μόνο οι άνθρωποι θα έχουν καλύτερη ευκαιρία να ζήσουν μέχρι τα 100», λέει ο Δρ Perlmutter, νευρολόγος και συγγραφέας, “αλλά στα τελευταία τους χρόνια, θα δυσκολεύονται λιγότερο και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη ζωή”.

Τα φάρμακα και η ιατρική

Στον κόσμο της καινοτομίας, δεν είναι ασυνήθιστο να αναπτύσσεται ένα νέο προϊόν ή τεχνολογία για να ανακαλύψετε αργότερα ότι η ιδανική χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι πολύ διαφορετική από την αρχική πρόθεση. Το bubble wrap, για παράδειγμα, σχεδιάστηκε αρχικά για να είναι τρισδιάστατη ταπετσαρία. Πέρασαν αρκετά χρόνια πριν οι εφευρέτες του συνειδητοποιήσουν ότι θα ήταν πολύτιμο ως υλικό συσκευασίας.

Το ίδιο ισχύει και με τα φάρμακα και την ιατρική. Το Rogaine δημιουργήθηκε αρχικά για να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που έγινε. Είχε όμως και την ακούσια παρενέργεια της αυξημένης τριχοφυΐας.

Και πρόσφατα, ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για άλλες παθήσεις έχει βρεθεί ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Δύο φάρμακα συγκεκριμένα, τα οποία μεταβάλλουν το μεταβολισμό σε κυτταρικό επίπεδο, έχουν δείξει πρώιμη υπόσχεση.

Παράδειγμα η μετφορμίνη (metformin) -ένα φάρμακο που λαμβάνεται από πάνω από 120 εκατομμύρια ανθρώπους για τον προδιαβήτη ή τον διαβήτη τύπου 2. Με βάση τις πρώτες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο μπορεί να αυξήσει έμμεσα τη μακροζωία.

Η μετφορμίνη βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και διατηρεί επίσης τη βασική γλυκόζη στο αίμα χαμηλότερα. Ενισχύει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει το οξειδωτικό στρες και έχει κάποιες προστατευτικές επιδράσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Η δυνατότητα της μετφορμίνης να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν κοινά χρόνια προβλήματα υγείαςn. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνδέονται με λιπώδη ηπατική νόσο, ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, φλεγμονές, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.

«Το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί κάπου μεταξύ 25 και 35 ετών την επόμενη δεκαετία» Το άλλο πιο πολυσυζητημένο φάρμακο που αποδεικνύεται υπόσχεται ως φάρμακο κατά της γήρανσης ή της μακροζωίας είναι η ραπαμυκίνη (rapamycin). Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά αυτό το φάρμακο σε λήπτες μεταμοσχεύσεων οργάνων για να εμποδίσουν το σώμα τους να απορρίψει τον νέο ιστό. Τα άτομα με ορισμένες μορφές καρκίνου το λαμβάνουν επίσης για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου.

Η ραπαμυκίνη δρα επίσης σε κυτταρικό επίπεδο για να αλλάξει τις αναπτυξιακές λειτουργίες του σώματός μας. Το φάρμακο ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο μπορεί να έχει θετική επίδραση όταν αντιμετωπίζουμε διαταραχές του ανοσοποιητικού, αλλά θα μπορούσε επίσης να καταστέλλει την προστασία του σώματός μας όταν το χρειαζόμαστε. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ειδικοί της ιατρικής είναι προσεκτικοί όσον αφορά την πιο διαδεδομένη χρήση της ραπαμυκίνης και γιατί είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Η δυνατότητα για φάρμακα όπως η ραπαμυκίνη και η μετφορμίνη είναι πολλά υποσχόμενη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η δυνατότητα απομόνωσης των επιδράσεων μείωσης της ηλικίας και κατανόησης του τρόπου λειτουργίας τους.

Αλλά από τώρα, «οι περισσότερες από τις μελέτες που δείχνουν τα αποτελέσματα μακροζωίας αυτών των ενώσεων είναι σε ζώα», λένε οι ειδικοί. «Τα στοιχεία που αναδύονται είναι συναρπαστικά, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί για κλινική εφαρμογή».

Ενώ η ώρα που μπορούμε να πάρουμε ένα χάπι κατά της γήρανσης δεν έχει φτάσει ακόμα, το ταξίδι για να φτάσουμε εκεί μας διδάσκει ήδη πολύτιμα πράγματα για το πώς γερνά το σώμα μας και βοηθά πολλούς να ζήσουν πιο υγιεινά.

Η δύναμη του κρύου

Ως θερμόαιμα ζώα, φυσικά δεν είμαστε πολύ μεγάλοι θαυμαστές του κρύου. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και στην αύξηση της μακροζωίας. Και ορισμένοι προνοητικοί αισιόδοξοι διερευνούν ακόμη και τις δυνατότητες του ακραίου ψύχους για τη διατήρηση του σώματός μας μέχρι μια στιγμή που η ιατρική πρόοδος έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να τα ξεπαγώσει με ασφάλεια.

Ο Dennis Kowalsi, διευθυντής του Ινστιτούτου Cryonics (CI), μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που εδρεύει στις ΗΠΑ, βλέπει το κρύο ως μια ευκαιρία που αλλάζει τη ζωή. Cryonics είναι το όνομα μιας διαδικασίας κατά την οποία ένα ανθρώπινο σώμα (ή κατοικίδιο ζώο) καταψύχεται μετά το θάνατο σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία για διατήρηση. Στη συνέχεια, καθώς η ιατρική τεχνολογία ελπίζουμε ότι προχωρά, εάν ανακαλυφθεί μια τεχνική για την αναστροφή του θανάτου, αυτά τα σώματα θα μπορούσαν να «αναστηθούν».

«Πολλοί άνθρωποι στον τομέα της μακροζωίας ενδιαφέρονται για την κρυονική», λέει ο Kowalksi. «Είναι κάτι σαν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πραγματικής ζωής πίσω από όλα αυτά, επειδή η επιστήμη θα συνεχίσει να προοδεύει».

Αλλά μόνο και μόνο επειδή η πλοκή του Forever Young παραμένει σταθερά στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας προς το παρόν, δεν σημαίνει ότι το κρύο δεν μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Η έκθεση στο κρύο και η υδροθεραπεία έχουν δείξει πραγματική υπόσχεση με πολλούς τρόπους, από τη βοήθεια στη θεραπεία του καρκίνου και των λοιμώξεων, μέχρι το στρες, τη σύσταση του σώματος και ακόμη και τη γήρανση.

Οι διεγέρσεις με κρύο νερό έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συχνότητα των λοιμώξεων, βελτιώνουν την υγεία των πνευμόνων μας και βοηθούν στο άγχος, μια από τις μεγαλύτερες αιτίες χρόνιων ασθενειών και γήρανσης.

Ενώ μπορεί να μην έχουμε όλοι μια κρύα λίμνη κοντά στην οποία μπορούμε να βουτήξουμε ή μια μπανιέρα πάγου όπως επαγγελματίες αθλητές, η έκθεση στο κρύο μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να μειώσετε τη θερμοκρασία του ντους ή του μπάνιου σας σε ένα επίπεδο όπου το σώμα σας αναγκάζεται να προσαρμοστεί. Θα παρατηρήσετε τη μετατόπιση μέσω πραγμάτων όπως το ρίγος και μια αλλαγή στην αναπνοή σας.

Μπορεί να μην είναι το πιο διασκεδαστικό – ή εύκολο – πείραμα στην αρχή, αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι το σώμα μας βελτιώνεται γρήγορα ως απόκριση στο κρύο, επομένως το ρίγος σας θα πρέπει να μειωθεί και η αναπνοή σας να ηρεμεί με την πάροδο του χρόνου. Για να μην αναφέρουμε την ψυχική ανθεκτικότητα που θα χτίσετε!

Επιστροφή στα βασικά

Από μια άποψη, όλη η υγειονομική περίθαλψη αφορά τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής.

Κάθε ασθενής που αντιμετωπίζεται με ακρίβεια, κάθε νέο φάρμακο που λειτουργεί αποτελεσματικά, κάθε εμβόλιο, κάθε νέο κομμάτι τεχνολογίας που βοηθά τους γιατρούς, όλα αυτά βοηθούν περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. Κάθε ανακάλυψη μπορεί να μην είναι αξιοσημείωτη (αν και πολλές φορές είναι), αλλά η πρόοδος είναι κάτι που εμπνέει όταν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να το αναγνωρίσουμε.

Και εκείνοι που πιέζουν για εξελίξεις όταν πρόκειται για τη γήρανση μπορεί να μην δημιουργήσουν την σημαντική ανακάλυψη που περίμεναν, αλλά τουλάχιστον εμπνέουν νέες ιδέες ή θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάτι που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί με έναν νέο, απροσδόκητο τρόπο. Ίσως η κρυονική να μην διατηρήσει σώματα, αλλά θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε έναν άλλο τομέα της υγείας.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν μπορούμε πραγματικά να παρατείνουμε τη μέγιστη διάρκεια ζωής μας, μια μέτρηση που διαφέρει από τη μακροζωία. Η μέγιστη διάρκεια ζωής αναφέρεται στην παλαιότερη ηλικία που θα μπορούσε υποθετικά να ζήσει ένας άνθρωπος. Τα τελευταία 50 έως 60 χρόνια, το εύρος δεν έχει μετακινηθεί σαφώς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με το γηραιότερο εν ζωή άτομο να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 115 και 120 ετών. Το αν το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από αυτό είναι ακόμα ένα μυστήριο.

Οι σωρευτικές επιπτώσεις του τρόπου ζωής μας μπορούν να αλλάξουν τη γενετική μας. Είναι η επιμονή στις καθημερινές υγιεινές συνήθειες, που μπορεί να παρατείνει τη ζωή μας.

Το μέλλον είναι λαμπρό όσον αφορά τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως. Υπάρχουν συναρπαστικές, πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες και βασικά στοιχεία που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σήμερα. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

5 views0 comments