Γιατί ο Δεκέμβριος μπορεί να αναδειχτεί ο πλέον θανατηφόρος μήνας της πανδημίας


Αν και ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση του 4ου επιδημικού κύματος κορονοϊού στη χώρα, τα νέα κρούσματα σε καθημερινή βάση ξεπερνούν πλέον κατά μέσο όρο τα 6700, προκαλώντας δεκάδες νέες διασωληνώσεις και θανάτους. Οχτώ μέρες πριν ολοκληρωθεί ο Νοέμβριος, ήδη έχει καταγράψει 1487 νεκρούς από κορονοϊό, με τη χθεσινή μέρα να προκαλεί σοκ και μέχρι το τέλος του θα ξεπεράσει τις 2000 απώλειες. Χειρότερος δε αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος.

Εάν ακολουθηθεί η ίδια πορεία στον ημερήσιο αριθμό νεκρών, ο μήνας φλερτάρει να αναδειχτεί έως και ο πλέον θανατηφόρος από την αρχή της πανδημίας, ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Χθες οι διασωληνώσεις ξεπέρασαν τις 600, ενώ στους 106 έφτασαν οι νεκροί που αποτελεί και ρεκόρ για το 2021. Ένα μετριοπαθές και όχι το χειρότερο σενάριο, δείχνει ότι ο μήνας θα κλείσει ως ο τρίτος πιο θανατηφόρος μήνας με απώλειες της τάξης των 2100.

Να θυμίσουμε ότι ο μήνας κατά τον οποίο καταγράψαμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία ήταν ο Δεκέμβριος του 2020. Εκείνο το μήνα θρηνήσαμε 2.432 ζωές εξαιτίας του κορονοϊού. Ακολουθεί ο Απρίλιος του 2021 με 2.288 χαμένες ζωές λόγω Covid και ο Νοέμβριος του 2020 με 1.780.

Δύσκολος ο Δεκέμβριος

Σύμφωνα με τους ειδικούς το τέταρτο κύμα της επιδημίας δεν έχει κορυφωθεί και αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε να μετράμε πάνω από 7000 νέα κρούσματα τη μέρα το επόμενο διάστημα. Συνεπώς και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Με βάση το παράδειγμα των προηγούμενων κυμάτων οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινης ζωής καταγράφονταν όταν η επιδημία ήταν σε αποδρομή.

Έτσι μπορεί στο δεύτερο κύμα ο μεγαλύτερο αριθμός κρουσμάτων να σημειώθηκε στις 12/11, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών καταγράφηκε στις 28/11 και μάλιστα αποτελεί το μέχρι σήμερα ρεκόρ με 121 θανάτους. Αντίστοιχα στο τρίτο κύμα, το ρεκόρ νέων κρουσμάτων σημειώθηκε στις 30/3, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στις 15/4.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι υπάρχει μια απόσταση 2 περίπου εβδομάδων μεταξύ αυξημένων κρουσμάτων και θανάτων. Με αυτή τη λογική ακόμη κι αν βλέπαμε την κορύφωση του 4ου κύματος στις 9/11 με τα πλέον των 8600 νέων κρουσμάτων, δεν έχουμε δει το νέο ρεκόρ θανάτων.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα το ρεκόρ κρουσμάτων συνοδεύονταν από μια σχετικά γρήγορη αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων. Αυτό τώρα δεν φαίνεται.

Έτσι ο Νοέμβριο αναμένεται να “κληροδοτήσει” το Δεκέμβριο με ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο το οποίο θα φανεί στους θανάτους. ήδη μιλάμε για 600 διασωληνωμένους και οι ειδικοί θεωρούν ότι θα φτάσουμε σε 2-3 εβδομάδες τους 800. Με αυτό το γεγονός ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας με τους θανάτους σε καθημερινή βάση για αρκετό διάστημα να κινούνται κοντά στα επίπεδα των 100.

Σημειώνεται δε ότι οι ΜΕΘ covid στο ΕΣΥ είναι κατειλημμένες κατά 93% στην Επικράτεια.

Τι επεσήμανε ο Πλεύρης

Στο «καλό» και το «κακό» σενάριο εξέλιξης της πανδημίας αναφέρθηκε χθες το απόγευμα (22/11) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το θετικό σενάριο αφορά στην κορύφωση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κι εν συνεχεία να υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ το αρνητικό τα κρούσματα να ανεβαίνουν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παραδέχθηκε ότι ανέμενε μεγαλύτερη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο, τα ραντεβού για την τρίτη δόση πηγαίνουν πολύ καλά. «Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε, αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου, έχουμε 1 εκατ. εμβολιασμούς», είπε και σημείωσε ότι δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για τη χορήγηση πρώτης δόσης σε ηλικίες άνω των 60 ετών που ανέρχονται σε περίπου 570.000.

«Από τα μέτρα έχει “τσιμπήσει” η νεολαία που έχει νιώσει ασφυκτική πίεση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν παρακίνησαν το ενδιαφέρον των νέων.

«Υπάρχει σταθεροποίηση στις περιφέρειες που απασχολούν. Στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση», υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Αθήνα με τα επιπλέον 300 κρούσματα «παράγει» λιγότερες ΜΕΘ από ότι η Θεσσαλονίκη, γιατί είναι περισσότεροι οι εμβολιασμένοι.

Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

15 views0 comments