Γιατί θεωρούνται ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της έρευνας για το εμβόλιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από 20 εμβόλια για τον κορωνοϊό βρίσκονται στη φάση κλινικών δοκιμών.

To νέο εμβόλιο που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca επεμβαίνει στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και φαίνεται να δρα κατά του κορoναϊού με δύο τρόπους: από τη μια πλευρά προωθεί το σχηματισμό συγκεκριμένων αντισωμάτων και από την άλλη ενισχύει τα λεγόμενα T-κύτταρα, τα ανοσοκύτταρα δηλαδή του αίματος. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι καθοριστικοί για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά η αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου έχει δοκιμαστεί ήδη σε 1.077 εθελοντές. Τα αποτελέσματα θεωρούνται ελπιδοφόρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη προβεί στην παραγγελία 100 εκατομ. δόσεων του λεγόμενου εμβολίου της Οξφόρδης. Ωστόσο, μερίδα ειδικών εξακολουθεί να θεωρεί ότι παραμένει ασαφές κατά πόσο το εμβόλιο προσφέρει συνολική και επαρκή προστασία από τον κορωνοϊό.

Προόδους καταγράφουν και Κινέζοι ερευνητές

Την ίδια ώρα, κλινικές δοκιμές παρόμοιου εμβολίου της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac ξεκίνησαν και στη Βραζιλία, επίσης σε χιλιάδες εθελοντές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως εξάντληση ή πονοκέφαλο, όχι όμως βαρύτερες.

Συγχρόνως στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet ομάδα Κινέζων ερευνητών παρουσίασε πορίσματα από τη δοκιμή άλλου εμβολίου σε δείγμα 500 ατόμων. Και αυτό το εμβόλιο φαίνεται εν πρώτοις ελπιδοφόρο, προκαλώντας αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και ενεργοποιώντας αντισώματα και άλλους κυτταρικούς αμυντικούς μηχανισμούς, ανέφερε ο επικεφαλής της κινεζικής ομάδας Φενγκ Τσάι Ζου από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Γουχάν. Και εκεί βέβαια ως ενδεχόμενες ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες καταγράφονται ο πυρετός, η κόπωση ή πόνος στο σημείο του εμβολιασμού.

Επιστημονικός αγώνας δρόμου

Στον επιστημονικό αγώνα δρόμου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχουν αποδυθεί και γερμανικές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Biontech σε συνεργασία με την αμερικάνικη Pfizer αλλά και η Curevac από το Τύμπινγκεν. Και τα δύο αυτά γερμανικά πρότζεκτ εστιάζουν σε λεγόμενα εμβόλια RNA, που μέχρι στιγμής δεν επιτρέπονται.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο διεθνής ανταγωνισμός ερευνητών και φαρμακευτικών εταιρειών για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει αλλά μάλλον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι στιγμής πάντως το πιο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο, με βάση τα μέχρι τώρα πορίσματα, είναι αυτό της Οξφόρδης. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από 20 εμβόλια για τον κορωνοϊό βρίσκονται στη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους ανά τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πάνω από 150 ερευνητικά προγράμματα διεξάγουν μελέτες για δραστικές ουσίες, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές έναντι του κοροναϊού. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

22 views0 comments