«Γαλάζια Ελευθερία»: Τα νησιά που έχουν πάρει προβάδισμα στους εμβολιασμούς και οι ουραγοί

Ο στόχος της Γαλάζιας Ελευθερίας είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των κατοίκων που ζουν στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με 3.752.252 πολίτες σε όλη την Επικράτεια (ποσοστό 36%) να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και άλλους 2.155.442 (ποσοστό 20,5%) να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το φετινό στοίχημα για την Οικονομία της Ελλάδας και για την βαριά βιομηχανία της, τον τουρισμό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία των εμβολιασμών στα νησιά που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο.

Με τους εμβολιασμούς των κατοίκων άνω των 18 ετών στα μικρότερα νησιά να έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή να ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες, το βάρος πλέον πέφτει στην εξέλιξη της επιχείρησης Γαλάζια Ελευθερία στα 19 μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία ακολουθεί τους ρυθμούς του εμβολιασμού της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο στόχος της Γαλάζιας Ελευθερίας είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των 700.000 κατοίκων που ζουν στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με το πρόγραμμα των εμβολιασμών να εξελίσσεται σε έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά οι πρώτες αφίξεις τουριστών από την Γαλλία, τη Γερμανία, την Βρετανία και την Αμερική.

Ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό σχεδόν έσοδο για τους νησιώτες και είναι μοχλός ανάκαμψης της Οικονομίας μετά και την περσινή δύσκολη χρονιά, με τους επαγγελματίες του κλάδου να προσβλέπουν σε μια αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στο τουριστικό ρεκόρ του 2019, εκείνη τη μαγική χρονιά που 30 εκατ. τουρίστες επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Ωστόσο όλα αυτά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ψηλά θα διακριθούν τα όμορφα νησιά της Ελλάδας στην πράσινη λίστα του ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης κι Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, του γνωστού ECDC και θα χαρακτηριστούν ως covid safe προορισμοί για τους επισκέπτες.

Σε αυτόν τον αγώνα