Βρήκαν τον “διακόπτη” του οργανισμού που μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τον τρόπο να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία.

Το καφέ λίπος καίει ενέργεια και παράγει θερμότητα (θερμογένεση) αφότου ενεργοποιηθεί από ψυχρή θερμοκρασία ή χημικά σήματα. Οι άνθρωποι έχουν μικρές εναποθέσεις καφέ λίπους και οι επιστήμονες έχουν υποθέσει εδώ και χρόνια ότι η εύρεση εναλλακτικών τρόπων φαρμακολογικής ενεργοποίησης του λίπους θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση του μεταβολισμού.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι οι β2-αδρενεργικοί υποδοχείς (b2-AR) στα καφέ λιποκύτταρα είναι υπεύθυνοι για τη διέγερση της θερμογένεσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Denis Blondin, το εύρημα αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί οι περισσότερες κλινικές δοκιμές, οι οποίες προσπάθησαν στο παρελθόν να πετύχουν θερμογένεση μέσω καύσης καφέ λιπώδους ιστού Brown Adipose Tissue – BAT) δεν είχαν καλά αποτελέσματα.

"Δείξαμε ότι ίσως στοχεύαμε τόσο καιρό σε λάθος στόχο. Σε αντίθεση με τα τρωκτικά, ο ανθρώπινος BAT ενεργοποιείται μέσω της διέγερσης του β2-αδρενεργικού υποδοχέα, του ίδιου υποδοχέα που είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση λίπους από τον λευκό λιπώδη ιστό μας".

Απελευθερώνοντας τις θεραπευτικές προδιαγραφές του καφέ λίπους

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Camilla Schéele, που συμμετείχε στην έρευνα, αυτό το εύρημα έχει σαφείς θεραπευτικές εφαρμογές:

"Η ενεργοποίηση του καφέ λίπους καίει θερμίδες, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επηρεάζει ακόμη και τη ρύθμιση της όρεξης. Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν ένα μέχρι πρότινος άγνωστο κλειδί για το ξεκλείδωμα αυτών των λειτουργιών στον άνθρωπο, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να έχει μεγάλο κέρδος για άτομα που ζουν με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2".

Μια δεύτερη φάση έρευνας θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, η οποία θα προσπαθήσει να επικυρώσει τα αποτελέσματα αυτά, ενεργοποιώντας το καφέ λίπος με φάρμακα που στοχεύουν στον b2-AR, εξηγεί ο καθηγητής André Carpentier:

"Το επόμενο βήμα μας θα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα φάρμακο που ενεργοποιεί συγκεκριμένα αυτόν τον στόχο στο καφέ λίπος και να καθορίσουμε κατά πόσο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την καύση λίπους και θερμίδων στους ανθρώπους. Μόλις γίνει αυτό, οι μελέτες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα δείξουν εάν αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση του μεταβολικού ελέγχου της νόσου".

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ του Center de recherche du Center hospitalier universitaire de Sherbrooke (CRCHUS) και του Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Πηγή: medicalxpress.com, iatropedia.gr


Δείτε περισσότερα

31 views0 comments