Βρέθηκαν 32 εκατομμύρια ευρώ για να ελαφρύνει το clawback του 2021

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας. Εξασφαλίστηκαν 28 εκατομμύρια από "κλειστούς" προϋπολογισμούς.

Βραχυπρόθεσμες προτάσεις για τη μείωση του clawback που είναι να καταβάλουν οι φαρμακοβιομηχανίες το 2021, αλλά και δομικές αλλαγές για την κατάργηση των αναγκαστικών επιστροφών μέχρι το 2025, φαίνεται να περιμένει στο γραφείο της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι τα τέλη του μήνα.

Είναι κάτι που και ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης είχε επισημάνει πρόσφατα ως προσκεκλημένος στην κοπή της πίτας από τον ΣΦΕΕ τονίζοντας ότι "Θέλουμε μια πιο εξορθολογισμένη δαπάνη για το 2022 και αντίστοιχα θα έχουν μπει οι βάσεις των πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών. Θα τα δούμε όλα με πλήρη διαφάνεια, με σαφείς κανόνες που θα οδηγούνται από την υπουργική απόφαση για το πώς θα γίνεται η διαπραγμάτευση και με πολύ γρήγορες διαπραγματεύσεις που θα κλείσουν. Υπολογίζω ότι περίπου στα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επιτροπής για τα επιπλέον μέτρα που μπορούμε να πάρουμε". Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μετά από 4 συναντήσεις που ήδη έχουν γίνει από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Οικονομικών, βρέθηκαν 32 εκατομμύρια ευρώ -κάποιοι λένε ότι είναι 34 εκατομμύρια- τα οποία όπως φημολογείται προέκυψαν από τον περσινό προϋπολογισμό των εμβολίων, που ήταν 170 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που ανέκυψε ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της υπέρβασης στην ιδιωτική αγορά, που για το 2021 εκτιμάται στα 855-861 εκατ. ευρώ, από 797 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Ο στόχος είναι να βρεθούν άλλα τόσα, ώστε οι αναγκαστικές επιστροφές της περυσινής χρονιάς και πάντα όσον αφορά την ιδιωτική αγορά να βρεθεί στα επίπεδα του 2020. Πηγές λένε ότι στη τελευταία συνάντηση (αυτής της εβδομάδας) βρέθηκαν άλλα 28 εκατ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από διάφορους κλειστούς προϋπολογισμούς. Όσον αφορά το clawback στη νοσοκομειακή αγορά, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, αν και κάποιοι λένε ότι θα κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ περίπου (clawback και rebate), από 470 εκατ. ευρώ το 2020. Τελευταία πληροφόρηση αναφέρει ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η δέσμη των βελτιωτικών προτάσεων που θα συμβάλλουν στην μείωση του clawback, οπότε και θα προχωρήσει ταχύτατα η συνάντηση του υπουργού Υγείας με το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Δέσποινα Καραγιαννοπούλου, από το iatronet.gr


Δείτε περισσότερα νέα