Αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού κατά 51% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου

Με κύρια προέλευση την Ξάνθη αλλά και τους εισερχόμενους πολίτες από το εξωτερικού τα κρούσματα του Ιουνίου παρουσίασαν μεγάλη άνοδο.

Στα 492 έφτασαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού τον Ιούνιο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 51% σε σχέση με το Μάιο, το μήνα ο οποίος σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίστηκε από την τήρηση μεγάλου μέρους των μέτρων. Μάλιστα μέσα στον Ιούνιο εμφανίστηκαν 130 νέα κρούσματα συνδεόμενα με ταξίδι, αριθμός περίπου τριπλάσιος σε σχέση με τα αντίστοιχα κρούσματα του Μαΐου.

Βασική πηγή νέων κρουσμάτων θεωρείται η Ξάνθη στην οποία αντιστοιχεί το 1 στα 3 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν μέσα στον Ιούνιο, αριθμός που αποδεικνύει το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής. Το θετικό, ωστόσο, κατά τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, που παρακολουθούν στενά την πορεία της τοπικής επιδημίας μετά και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και του τοπικού lockdown, είναι πως πρόκειται για μία ελεγχόμενη εστία, η οποία «δίνει» μεν κρούσματα αλλά με σαφή πηγή προέλευσης.

Ένα άλλο επίσης ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι επίσης περίπου το 1 στα 3 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα 158 από αυτά που εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση, τα ονομαζόμενα και ως «ορφανά». Για κάποια από αυτά πολύ πιθανό να υπάρξει σχετική διασύνδεση αλλά εκτιμάται ότι θα πρόκειται για ένα μικρό αριθμό.

Όλα τα παραπάνω βάζουν σε σκέψεις για το τι μπορεί να συμβεί με την αύξηση των εισερχόμενων τουριστών. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η επιστημονική κοινότητα, θεωρείται βέβαιο ότι ένας σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων θα εισέλθει στην Ελλάδα με το άνοιγμα των πτήσεων και θεωρείται αδύνατο να εντοπιστεί το σύνολο των κρουσμάτων που θα έρθουν.

Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος: Δεν εξασθενεί ο ιός

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα που προκαλούν οι διακοπές μπορεί να δημιουργήσει εστίες της επιδημίας σε διάφορες περιοχές. Εκείνο το οποίο αποτελεί μια σχετικά δύσκολη εξίσωση λοιπόν είναι το πόσα νέα κρούσματα θα εισέλθουν και σε ποιες περιοχές. Το υπουργείο υγείας έχει απλώσει ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας ώστε να μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τα εισερχόμενα κρούσματα και διαθέτοντας ένα αρκετά ενισχυμένο υγειονομικό δίκτυο να τα διαχειριστεί.

Πέρα από τα παραπάνω, εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι η ατομική ευθύνη. Είναι σίγουρο πως έχοντας διάθεση για διακοπές και χαλάρωση, η τήρηση μέτρων υγιεινής όπως η διατήρηση αποστάσεων, η καθαριότητα των χεριών και η χρήση μάσκας θα περιέλθουν στην αδιαφορία. Μια εικόνα που ήδη την παρατηρούμε. Θα έλεγε κανείς ότι και η πλειονότητα των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα θα την επιλέξουν γι’ αυτή την ασφάλειά της, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι και οι ίδιοι θα έχουν συναίσθηση αν νοσούν και ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες.

Μεγάλο βάρος στην προσπάθεια ελέγχου μιας εισερχόμενης έξαρσης της πανδημίας, αποτελούν οι έλεγχοι. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει τη μεταδοτικότητα του ιού. Ένας ασυμπτωματικός ασθενής που θα εντοπιστεί αρκετές ώρες αφού έχει εισέλθει στη χώρα μας, μπορεί να μεταδώσει το ιό κι αυτό θα φανεί αρκετές μέρες αργότερα.

Η Ελλάδα με τα σημερινά της δεδομένα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, όμως υπάρχει μία ακόμη ιδιαίτερα αρνητική παράμετρος: η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας. Μπορεί ο κάθε ταξιδιώτης κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στη χώρα να έχει ελεγχόμενες επαφές, όμως όταν κυκλοφορεί σε στενούς δρόμος με συνωστισμό, μπαρ ή όταν φλερτάρει, κανείς δεν είναι δυνατόν να τον ελέγξει. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός των επαφών ενός κρούσματος που διαγνώστηκε αφού ήρθε στη χώρα. Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα

16 views0 comments