Από το Σάββατο τα ραντεβού για τους 30-34 με όλα τα εμβόλια-Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το AZ

Κορωνοϊός: Από το Σάββατο τα ραντεβού για τους 30-34 με όλα τα εμβόλια-Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca.

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας, με έναν θάνατο σε 905.915 δόσεις AstraZeneca ανακοίνωσε επισήμως η Μαρία Θεοδωρίδου -Διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50- Σε πτωτική τροχιά όλοι οι δείκτες «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία» - Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 1.500 κίτρινες κάρτες.

Στην πορεία της πανδημίας και στις αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34 και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ηλικίες. Η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ανακοίνωσε, ωστόσο και επισήμως, πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας που σχετίζονται με το εμβόλιο, με έναν θάνατο. Τόνισε, επίσης, ότι το ρίσκο είναι ελάχιστο και γίνεται ακόμα μικρότερο μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει πέσει στα 1.775 την ήμερα, σαφώς κάτω από τα 2000. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον στα 37 έτη και συνεχίζεται η αύξηση στις νεαρότερες ηλικίες. Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά κάτω από το 4%. Σε όλες τις περιφέρειες παρουσιάζεται σταθεροποίηση η μείωση των κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότ