Αποσύρθηκε ψευδής μελέτη, που έγινε σημαία από αντιεμβολιαστές


Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντιεμβολιαστές σε πολλές χώρες είχαν κάνει σημαία τους μια μελέτη, η οποία αναδείκνυε ότι τα εμβόλια mRNA συνδέονται με υψηλό κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. Τελικά, μετά από αντιδράσεις άλλων επιστημόνων, οι συγγραφείς της μελέτης την απέσυραν, παραδεχόμενοι ότι υπήρξαν λάθη στους υπολογισμούς τους.

Η μελέτη είχε συνταχθεί από Καναδούς επιστήμονες του The University of Ottawa Heart Institute και είχε “ανέβει” στον ιστότοπο medRxiv, δηλαδή, ήταν σε στάδιο προδημοσίευσης. Για να δημοσιευτεί μία μελέτη σε ένα επιστημονικό περιοδικό ακολουθείται μία διαδικασία, στην οποία κάθε μελέτη αξιολογείται από ειδική ομάδα επιστημόνων του περιοδικού (peer reviewed).

Η μελέτη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα εμφάνισης μιοκαρδίτιδας ήταν 1 στις 1.000 δόσεις των εμβολίων mRNA των Pfizer και Moderna. Ο αριθμός ήταν εξωφρενικά μεγάλος, καθώς πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ είχε υπολογίσει τον κίνδυνο σε 4 στις 100.000!

Όπως όμως παραδέχθηκαν λίγες μέρες αργότερα, οι ερευνητές είχαν κάνει μεγάλο λάθος στους υπολογισμούς τους. Στην αρχική τους δημοσίευση είχαν αναφέρει ότι είχαν καταγράψει 32 ασθενείς με μυοκαρδίτιδα ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό σε 32.379 δόσεις που χορηγήθηκαν συνολικά, οδηγώντας σε ποσοστό 1 στα 1.000.

Όμως, όπως αναγνώρισαν μετά τις αντιδράσεις, ο συνολικός αριθμός των δόσεων ήταν τελικά 800.000 και άρα το ορθό ποσοστό ήταν 1 στα 25.000 ή 4 στις 100.000 δηλαδή 25 φορές μικρότερο! Στη σύντομη ζωή της στον ιστότοπο medRxiv, η μελέτη με λάθος δεδομένα επανατοποθετήθηκε πάνω από 15.000 φορές, σύμφωνα με την Almetric.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων τον Ιούνιο του 2021 πρόσθεσε μια προειδοποίηση σχετικά με τον σπάνιο κίνδυνο φλεγμονής της καρδιάς στα δελτία πληροφοριών για τα εμβόλια COVID-19 των Pfizer-BioNTech και Moderna. Εκείνη τη στιγμή, οι συνδυασμένες περιπτώσεις φλεγμονής της καρδιάς για τα δύο εμβόλια mRNA ήταν 12,6 ανά 1.000.000 δόσεις, σύμφωνα με το CDC.

Η παρενέργεια πιστεύεται ότι επηρεάζει άνδρες κάτω των 30 ετών περισσότερο από άλλους πληθυσμούς. Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της φλεγμονής της καρδιάς είναι πολύ σπάνιο, το CDC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν αυτών των κινδύνων και συνεχίζει να συνιστά να εμβολιάζονται όλοι ηλικίας 12 ετών και άνω. Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα νέα

28 views0 comments