Απαλλαγή της AstraZeneca από αστική ευθύνη για το εμβόλιο κατά του covid-19!


Η AstraZeneca απαλλάσσεται από τις αξιώσεις ευθύνης για παρενέργειες του εμβολίου κατά του νέου ιού στις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη με πολλές χώρες, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της εταιρείας.

Θυμίζουμε ότι η AstraZeneca έχει δεσμευτεί να παρέχει χωρίς κέρδος συνολικά περισσότερες από 2 δισ. δόσεις του εμβολίου, που αναπτύσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων εθνών και οργανισμών.

«Αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση όπου εμείς ως εταιρεία απλά δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο αν σε… 4 χρόνια το εμβόλιο παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε στο Reuters ο Ruud Dobber, μέλος της ανώτερης εκτελεστικής ομάδας της βρετανικής εταιρείας. «Στις συμβάσεις που έχουμε συνάψει, ζητάμε προστασία από αιτήματα για αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες είναι αποδεκτό να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο στους ώμους τους επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον».

Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στο Reuters ότι η αστική ευθύνη είναι μεταξύ των αμφισβητούμενων σημείων στις ευρωπαϊκές προσπάθειες εξασφάλισης συμφωνιών εφοδιασμού για πιθανά εμβόλια COVID-19 από τις Pfizer, Sanofi και Johnson & Johnson.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν ήδη έναν νόμο για τον αποκλεισμό των αξιώσεων αδικοπραξίας από προϊόντα που βοηθούν στον έλεγχο κρίσεων δημόσιας υγείας, όπως προβλέπει από το 2005 ο νόμος PREP (Public Readiness and Emergency Preparedness – PREP Act). Πηγή: virus.com.g


Διαβάστε επίσης: Με περισσότερα αντισώματα κορωνοϊού οι Ελληνίδες


Δείτε περισσότερα

7 views0 comments