Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό με τρίτη δόση σε όλους

Πόσους αφορά και τι αναφέρουν οι υπεύθυνοι για την αποτελεσματικότητα έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Τι ισχύει για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Ανοίγουν σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου τα ραντεβού για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, που έχουν κλείσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση, προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλια της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca, ενώ ανοίγουν σήμερα τα εμβολιαστικά ραντεβού και για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία εμβολιασμού τους. Αφορά 375.000 άτομα. Η αναμνηστική δόση μπορεί να είναι Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.

Τη σημαντικότητα του να σπεύσουν οι πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, διότι τους θωρακίζει, έχει επισημάνει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

"Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο. Άρα, πάρα πολύ μεγάλης σημασίας είναι να προστρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση όσοι έχουμε συμπληρώσει τους 6 μήνες", πρόσθεσε ακόμα.

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός επανέλαβε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι, λέγοντας: "Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο".

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τα αποτελέσματα της τρίτης δόσης με mRNA εμβόλια, τόνισε ότι συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών μορφών covid.

Όπως ανέφερε, τα άτομα που έκαναν τρίτη δόση συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου ως προς τρεις συγκεκριμένους παράγοντες: την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης επτά ημέρες αφότου χορηγήθηκε. "Διαπιστώθηκε ότι με την τρίτη δόση μειώθηκε κατά 93% η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% η σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και κατά 81% η πιθανότητα θανάτου".

Πηγή: ΕΡΤ, iatronet.gr


Δείτε περισσότερα νέα

27 views0 comments